Stručnjaci su konačno riješili da razbiju mit o slatkom doručku, a ovo je jedina istina
Kažu da je doručak najvažniji obrok, a, ako se ubrajate među one koji za doručak vole da jedu krofne, slatka peciva, muslije i slična slatka jela, nasjeli ste na priče koje godinama pokušava da nam proda moćni lobi američkih proizvođača hrane, prvenstveno žitarica.
Stručnjaci su konačno riješili da razbiju mit o slatkom doručku, a ovo je jedina istina.
Zabluda zvana slatki doručak
Naime, mnogo bolja opcija od slatkih žitnih pahuljica bio bi, ako bismo poslušali nutricioniste, doručak sastavljen od sasvim druge vrste hrane.
A, ako vam treba poticaj za promjenu navika vezanih uz doručak, možda će biti dovoljno da se navede kako nakon što zaboravite na peciva, kornfleks i granolu možete da zaboravite i na svakodnevni vrtlog naglog rasta i pada nivoa šećera u krvi, napade gladi, nadutost i druge tegobe.
Na konferenciji “Cost of Poor Nutrition” Džesi Inšaup, francuska biohemičarka, upozorila je javnost na marketinške obmane, koje pri izboru hrane za doručak prednost dali slatkoj hrani. Konzumiranje slanih jela za doručak, dodala je, duže nas drži sitima, pomažući nam da se suzdržimo od grickanja između doručka i ručka.
Jedite zdravo
Slatke doručke, dodala je, promovirala je prehrambena industrija samo kako bi zaradila jer su namirnice koje se koriste za takve doručke za nju vrlo isplativi.
– Želite li da jedete zdravo, najbolji doručak je slani doručak koji se temelji na proteinima. Protein je vrlo važna materija koju treba da jedete kako biste bili siti, tijelu su potrebni, a mi ih ne jedemo ni približno dovoljno.
Možete da doručkujete ostatke od večere, uzmite to umjesto slatkih žitarica i peciva. Puni engleski doručak zapravo nije tako loš ako ga napravite kod kuće i ako ne sadrži prerađenu hranu, istakla je ona, navodi ”Slobodna Dalmacija”.
Slani doručak je mnogo bolja varijanta
Doktor Kris van Tuleken istakao je kako slatki doručak dovodi do manje cirkulacije energije i osjećaja umora, gladi i povećane želje za hranom.
Prelaskom na doručak s više proteina poput jaja, zdravih masnoća poput avokada ili masne ribe, vlakana iz povrća, tijelo bi dobilo stabilniju energiju i izbjeglo njen nagli pad.
Proteini su dobar izbor za početak dana
Stručnjaci za ishranu navode zgodne, pristupačne i lako ostvarive prijedloge za slani doručak, a među njima su vrlo popularna šakšuka, humus s integralnim krekerima ili proteinskim hljebom, jaja, omlet s povrćem, salata od leblebija, sir s krastavcima, paprikama i sličnim povrćem, tost s ribljim filetom, tost s jajetom i avokadom, kesadilje s povrćem i sirom…
Izvor: avaz.ba