Close Menu
Ekskluziva.baEkskluziva.ba
    Facebook Instagram YouTube X (Twitter)
    Facebook Instagram YouTube X (Twitter) WhatsApp TikTok
    Ekskluziva.baEkskluziva.ba
    • Naslovna
    • Vijesti
      • Bez komentara
      • Crna hronika
      • Kolumne
      • Predstavljamo
      • Nauka
      • Tehnika
    • Paparazzo
      • Kafice
      • Šetnje
    • Intervju
      • Ankete
    • Sport
      • Nogomet
      • Košarka
      • Ostali sportovi
    • Dešavanja
      • Noćni život
      • Nagradne igre
      • Najave
      • Humanitarne akcije
    • Lifestyle
      • Fashion
      • Putovanja
      • Kuhinja
      • Porodica
      • Veze i seks
    • Auto-Moto
    Ekskluziva.baEkskluziva.ba
    Početna » Torta idealna za prazničnu trpezu: Marija Šerifović otkrila recept za najukusniji desert

    Torta idealna za prazničnu trpezu: Marija Šerifović otkrila recept za najukusniji desert

    January 7, 2025
    Facebook Twitter WhatsApp Email
    Share
    Facebook Twitter WhatsApp Email

    Recept Marije Šerifović za čokoladnu tortu koja je idealna za praznike

    Marija Šerifović je zajedno sa svojom majkom Vericom na svom youtube kanalu pokazala kulinarsko umeće kada je priprema torti u pitanju.

    NAJČITANIJA VIJEST:

    “Ja bez tebe živim sam, živim uzalud…” – Enes Begović godinu dana nakon gubitka sina: Riječi koje cijepaju dušu na komade

    Recept Marije Šerifović za čokoladni desert
    Iako možda deluje da je komplikovan za pravljenje, recept Marije Šerifović za čokoladnu tortu priprema se lako, a u nastavku teksta možete videti koji sastojci su potrebni, kao i način pripreme:

    Kora:

    – 140 g brašna
    – 2 kašike gustina
    – 25 g kakao praha
    – 1 kašičica sode bikarbone
    – Pola kašičice praška za pecivo
    – Prstohvat soli
    – 110 g šećera
    – 100 g braon šećera
    – 110 g suncokretovog ulja
    – 2 veća jajeta
    – 1 kašičica arome vanile
    – 120 g kisele pavlake
    – 60 g (pola šoljice) espresso kafe

    Natapanje kore:
    – 60 g (pola šoljice vruće kafe) espresso kafe

    Premazivanje kore:
    – 85 g krema

    Čokoladni mus:

    – Kesica želatina belog mlevenog
    – 450 ml slatke pavlake
    – 150 g mlečne čokolade
    – Prstohvat soli

    Čokoladni ganaš:

    – 150 g crne čokolade
    – 150 ml slatke pavlake

    Dekoracija:

    – 100 g crne čokolade
    – 100 ml slatke pavlake
    – 50 – 100 g crne čokolade za pripremu ukrasa

    Priprema kore:

    – Rernu zagrejati na 180 stepeni. Okrugli pleh sa odvojivim obručem prečnika 22 cm obložiti papirom za pečenje na dnu. Nije potrebno oblagati pleh sa strane. U jednu činiju pomešati brašno, gustin, kakao prah, sodu, prašak za pecivo i so. Ostaviti sa strane.

    – Mikserom pomešati ulje, kristal šećer i braon šečer. Smesa će izgledati nalik vlažnom pesku. Potom u trećoj posudi umutiti jaja da budu vazdušasta, dodati aromu vanile i kiselu pavlaku. U posudu postepeno dodavati pomešane šećere sa uljem. Zatim dodati pripremljene suve sastojke. Na kraju dodati 60 g vruće kafe i mutiti do homogene smeše.

    – Staviti u pleh za pečenje i peći na 180 stepeni 30-40 minuta. Zbog različitih jačina rerni u svakom domu, proverite čačkalicom da li je biskvit pečen nakon 30 minuta, pa dopecite ako čačkalica nije čista. Nakon pečenja premažite biskvit sa pola šoljice vruće kafe i nakon par minuta kada biskvit upije kafu, premažite tankim slojem krema. Ostavite u frižideru dok ne napravite mus.

    Priprema musa:

    – Prelijte želatin iz kesice sa 2 kašike vode da nabubri. 300 ml slatke pavlake zagrejte do trenutka kada pavlaka počne da ključa. Sklonite sa vatre i dodajte želatin da se rastopi. Nakon toga dodajte kocke čokolade i malo soli. Dobro izmešajte i ostavite sa strane.

    NAJČITANIJA VIJEST:

    (FOTO) OVO JE UBIJENI MUŠKARAC Sa sinom palio badnjak, ubile ga komšije koje je ZAMOLIO da ne divljaju kolima!

    – 150 ml slatke pavlake umutite u posebnoj posudi u čvrst šlag. Dodajte postepeno ovaj šlag u pavlaku sa otopljenom čokoladom i izmešajte. Prelijte preko biskvita. Ostavite da se stegne u frižideru naredna 2 sata.

    Priprema ganaša:

    – Zagrejati slatku pavlaku do trenutka pojave prvih mehurića. Čokoladu izlomiti na kockice. Preliti pavlaku preko čokolade i izmešati sastojke. Preliti preko ohlađenog musa. Ostaviti u frižideru bar jedan sat pre dekorisanja.

    AUTOR: Svet

    FOTO: ATA images, youtube printscreen

    Share. Facebook Twitter WhatsApp Email

    Vezane vijesti

    Policija pronašla tijelo bez glave: Rijaliti učesnica raskomadala muža?

    July 1, 2025

    POZNATO U KAKVOM JE STANJU ANA BEKUTA! Pojavio se lekarski izveštaj, ovo je prava istina o njenom zdravlju (FOTO)

    July 1, 2025

    Anja (25) progovorila o prostituciji u Dubaiju: “Nudili su mi 100.000 evra za intimne usluge”

    July 1, 2025
    NAJČITANIJE DANAS

    Adna I. (9) stradala: Igrala se sa drugaricama i samo nestala

    July 1, 2025

    San Đakomo di Piave, Italija — Jedan bezbrižan, sunčan dan kraj rijeke Piave pretvorio se…

    Selma Bajrami rastužila pratioce objavom: Ovako mi se sin javlja…

    July 1, 2025

    OVO SU MLADIĆI KOJI SU ŽIVI IZGORJELI NA PUTU! Jurcali 185 km/h u tek kupljenom autu: Udarili u cijevi od toplane, svjedoci otkrili JEZIVE DETALJE

    June 30, 2025

    Kristina je ispričala da ju je deda gurnuo sa terase. Poslije 5 godina još se bori da ustane iz kolica

    June 30, 2025

    Saznao da mu je majka umrla, pa poginuo u nezgodi: Ovo je Slaviša (28)

    June 30, 2025
    Najnovije

    Policija pronašla tijelo bez glave: Rijaliti učesnica raskomadala muža?

    July 1, 2025

    POZNATO U KAKVOM JE STANJU ANA BEKUTA! Pojavio se lekarski izveštaj, ovo je prava istina o njenom zdravlju (FOTO)

    July 1, 2025

    Anja (25) progovorila o prostituciji u Dubaiju: “Nudili su mi 100.000 evra za intimne usluge”

    July 1, 2025

    Adna I. (9) stradala: Igrala se sa drugaricama i samo nestala

    July 1, 2025

    OVO JE MALO KO ZNAO Ahmed je otac najstarije kćerke Zorice Brunclik, krije se od medija

    July 1, 2025
    NAJČITANIJE ZADNJIH 7 DANA

    Otkriveno od čega je preminuo dr. Solaković, ljekar koji je živio zdravo

    June 29, 2025

    Bosna i Hercegovina ostala bez najuglednijeg ljekara: Preminuo prof. dr. Emir Solaković Bosna i Hercegovina…

    Voditelj izgubio bitku sa opakom bolešću

    June 27, 2025

    Poznat termin dženaze poznatom doktoru: Prof. dr Emir Solaković preselio na Ahiret

    June 29, 2025

    Gosti maltretirali konobaricu a onda je došao gazda: Pogledajte kako su mangupi prošli

    June 29, 2025

    Preminula učenica (17) Gimnazije na ekskurziji: Kćerka uglednih ljekara, oglasila se i škola! Nezapamćena tragedija potresla region!

    June 27, 2025
    PREDSTAVLJAMO

    ILEA – unikatne torbe vrhunskog dizajna sada uz 50 % popusta na sportski asortiman

    June 28, 2025

    “Luksuz bez luksuzne cijene – Hotel D’IMAN nudi više nego što plaćate!”

    June 24, 2025

    Sabina Radonja dobitnica prestižne nagrade na dodjeli Beauty & Health ’25: Stručnost, inovacija i predanost nagrađeni zasluženo

    June 7, 2025

    Hotel D’IMAN – Luksuz uz miris mora: Specijalna junska ponuda na Crnogorskom primorju

    June 7, 2025

    Naida Mehanović nagrađena na dodjeli nagrada Beauty & Health: Most između digitalnog i društvenog

    May 23, 2025
    Pratite nas…
    • Facebook 999K
    • Twitter
    • Instagram 156K
    • YouTube
    Facebook Instagram X (Twitter) YouTube Vimeo
    Sva prava pridržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Ad Blocker Uključen!
    Ad Blocker Uključen!
    Naša web stranica opstaje zahvaljujući prikazivanju online oglasa. Podržite nas tako što ćete isključiti svoj Ad Blocker.