Close Menu
Ekskluziva.baEkskluziva.ba
    Facebook Instagram YouTube X (Twitter)
    Facebook Instagram YouTube X (Twitter) WhatsApp TikTok
    Ekskluziva.baEkskluziva.ba
    • Naslovna
    • Vijesti
      • Bez komentara
      • Crna hronika
      • Kolumne
      • Predstavljamo
      • Nauka
      • Tehnika
    • Paparazzo
      • Kafice
      • Šetnje
    • Intervju
      • Ankete
    • Sport
      • Nogomet
      • Košarka
      • Ostali sportovi
    • Dešavanja
      • Noćni život
      • Nagradne igre
      • Najave
      • Humanitarne akcije
    • Lifestyle
      • Fashion
      • Putovanja
      • Kuhinja
      • Porodica
      • Veze i seks
    • Auto-Moto
    Ekskluziva.baEkskluziva.ba
    Početna » Torta idealna za prazničnu trpezu: Marija Šerifović otkrila recept za najukusniji desert

    Torta idealna za prazničnu trpezu: Marija Šerifović otkrila recept za najukusniji desert

    January 7, 2025
    Facebook Twitter WhatsApp Email
    Share
    Facebook Twitter WhatsApp Email

    Recept Marije Šerifović za čokoladnu tortu koja je idealna za praznike

    Marija Šerifović je zajedno sa svojom majkom Vericom na svom youtube kanalu pokazala kulinarsko umeće kada je priprema torti u pitanju.

    NAJČITANIJA VIJEST:

    “Ja bez tebe živim sam, živim uzalud…” – Enes Begović godinu dana nakon gubitka sina: Riječi koje cijepaju dušu na komade

    Recept Marije Šerifović za čokoladni desert
    Iako možda deluje da je komplikovan za pravljenje, recept Marije Šerifović za čokoladnu tortu priprema se lako, a u nastavku teksta možete videti koji sastojci su potrebni, kao i način pripreme:

    Kora:

    – 140 g brašna
    – 2 kašike gustina
    – 25 g kakao praha
    – 1 kašičica sode bikarbone
    – Pola kašičice praška za pecivo
    – Prstohvat soli
    – 110 g šećera
    – 100 g braon šećera
    – 110 g suncokretovog ulja
    – 2 veća jajeta
    – 1 kašičica arome vanile
    – 120 g kisele pavlake
    – 60 g (pola šoljice) espresso kafe

    Natapanje kore:
    – 60 g (pola šoljice vruće kafe) espresso kafe

    Premazivanje kore:
    – 85 g krema

    Čokoladni mus:

    – Kesica želatina belog mlevenog
    – 450 ml slatke pavlake
    – 150 g mlečne čokolade
    – Prstohvat soli

    Čokoladni ganaš:

    – 150 g crne čokolade
    – 150 ml slatke pavlake

    Dekoracija:

    – 100 g crne čokolade
    – 100 ml slatke pavlake
    – 50 – 100 g crne čokolade za pripremu ukrasa

    Priprema kore:

    – Rernu zagrejati na 180 stepeni. Okrugli pleh sa odvojivim obručem prečnika 22 cm obložiti papirom za pečenje na dnu. Nije potrebno oblagati pleh sa strane. U jednu činiju pomešati brašno, gustin, kakao prah, sodu, prašak za pecivo i so. Ostaviti sa strane.

    – Mikserom pomešati ulje, kristal šećer i braon šečer. Smesa će izgledati nalik vlažnom pesku. Potom u trećoj posudi umutiti jaja da budu vazdušasta, dodati aromu vanile i kiselu pavlaku. U posudu postepeno dodavati pomešane šećere sa uljem. Zatim dodati pripremljene suve sastojke. Na kraju dodati 60 g vruće kafe i mutiti do homogene smeše.

    – Staviti u pleh za pečenje i peći na 180 stepeni 30-40 minuta. Zbog različitih jačina rerni u svakom domu, proverite čačkalicom da li je biskvit pečen nakon 30 minuta, pa dopecite ako čačkalica nije čista. Nakon pečenja premažite biskvit sa pola šoljice vruće kafe i nakon par minuta kada biskvit upije kafu, premažite tankim slojem krema. Ostavite u frižideru dok ne napravite mus.

    Priprema musa:

    – Prelijte želatin iz kesice sa 2 kašike vode da nabubri. 300 ml slatke pavlake zagrejte do trenutka kada pavlaka počne da ključa. Sklonite sa vatre i dodajte želatin da se rastopi. Nakon toga dodajte kocke čokolade i malo soli. Dobro izmešajte i ostavite sa strane.

    NAJČITANIJA VIJEST:

    (FOTO) OVO JE UBIJENI MUŠKARAC Sa sinom palio badnjak, ubile ga komšije koje je ZAMOLIO da ne divljaju kolima!

    – 150 ml slatke pavlake umutite u posebnoj posudi u čvrst šlag. Dodajte postepeno ovaj šlag u pavlaku sa otopljenom čokoladom i izmešajte. Prelijte preko biskvita. Ostavite da se stegne u frižideru naredna 2 sata.

    Priprema ganaša:

    – Zagrejati slatku pavlaku do trenutka pojave prvih mehurića. Čokoladu izlomiti na kockice. Preliti pavlaku preko čokolade i izmešati sastojke. Preliti preko ohlađenog musa. Ostaviti u frižideru bar jedan sat pre dekorisanja.

    AUTOR: Svet

    FOTO: ATA images, youtube printscreen

    Share. Facebook Twitter WhatsApp Email

    Vezane vijesti

    Tomo Spahović slomio srca objavom o tragično preminulom bratu: “Ništa nije isto otkako te nema…”

    July 29, 2025

    Beba preminula na putu do bolnice: Majka u teškom stanju nakon porođaja u automobilu

    July 29, 2025

    Bila onkološki pacijent, skinuli je s bolovanja u maju, sada je preminula: Smrt Ajle Delibašić (36) otvorila brojne probleme

    July 29, 2025
    NAJČITANIJE DANAS

    “Ovo je kraj svijeta” Žena snimljena u Crnoj Gori kako USRED MORA RADI OVO i internet je doslovno eksplodirao

    July 28, 2025

    Svi gledaju u telefone, bilo je prvo što je nedavno konstatovao čovjek koji je izašao…

    Beba preminula na putu do bolnice: Majka u teškom stanju nakon porođaja u automobilu

    July 29, 2025

    Dvogodišnjak ugrizao kobru i usmrtio je! Zmija uginula na licu mjesta

    July 28, 2025

    Mreže gore zbog Srbina heroja, koji je obuzdao teroristu u avionu: Sočno mu opsovao majku, komentari pljušte

    July 28, 2025

    Bila onkološki pacijent, skinuli je s bolovanja u maju, sada je preminula: Smrt Ajle Delibašić (36) otvorila brojne probleme

    July 29, 2025
    Najnovije

    Tomo Spahović slomio srca objavom o tragično preminulom bratu: “Ništa nije isto otkako te nema…”

    July 29, 2025

    Beba preminula na putu do bolnice: Majka u teškom stanju nakon porođaja u automobilu

    July 29, 2025

    Bila onkološki pacijent, skinuli je s bolovanja u maju, sada je preminula: Smrt Ajle Delibašić (36) otvorila brojne probleme

    July 29, 2025

    Crnogorac napisao zašto je pukla sezona na Jadranu i svi masovno dijele njegovu objavu: “Izlivamo septičku u more, ležaljke su 200 evra – pamet u glavu!”

    July 29, 2025

    (VIDEO) “USTAO SAM, OBORIO GA I UZEO MU TELEFON” Ovo je Zoran, heroj iz aviona: Spasio putnike na dramatičnom letu, a sada ŽELI DA SE VRATI U SRBIJU, ovo je razlog

    July 29, 2025
    NAJČITANIJE ZADNJIH 7 DANA

    Šok nakon Anđelinog izlaska iz Elite, Zvezdan Slavnić pustio njene intimne snimke?! “Granice su pomjerene!”

    July 22, 2025

    Drugoplasirana takmičarka “Elite 8”, Anđela Đuričić, gostovala je u emisiji “Narod pita”, gde je trpela…

    Haos nakon nevremena: Betonske klupe iščupane, park devastiran

    July 26, 2025

    Horor snimak: Novinar ušao u rijeku da izvještava o nestanku djevojčice, pa napipao njeno tijelo?

    July 27, 2025

    “Ovo je kraj svijeta” Žena snimljena u Crnoj Gori kako USRED MORA RADI OVO i internet je doslovno eksplodirao

    July 28, 2025

    Snimili djevojku na Crnogorskom primorju dok u plićaku radi nesvakidašnju stvar: “Pa, stvarno, pored ovakve prirode i čistog mora…” (VIDEO)

    July 26, 2025
    PREDSTAVLJAMO

    Ne propustite ovu TOP ponudu! Prego Lux u Ulcinju nudi sve što vam treba za idealan odmor!

    July 20, 2025

    Ovako izgleda ostvarenje sna: Ekskluzivno za HELL pobjednike, veče u društvu Michelea Morronea

    July 16, 2025

    Skriveni raj kod Mostara: Vila Bellevue za potpuni mir, tišinu i uživanje u prirodi

    July 8, 2025

    ILEA – unikatne torbe vrhunskog dizajna sada uz 50 % popusta na sportski asortiman

    June 28, 2025

    “Luksuz bez luksuzne cijene – Hotel D’IMAN nudi više nego što plaćate!”

    June 24, 2025
    Pratite nas…
    • Facebook 999K
    • Twitter
    • Instagram 156K
    • YouTube
    Facebook Instagram X (Twitter) YouTube Vimeo
    Sva prava pridržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Ad Blocker Uključen!
    Ad Blocker Uključen!
    Naša web stranica opstaje zahvaljujući prikazivanju online oglasa. Podržite nas tako što ćete isključiti svoj Ad Blocker.