Close Menu
Ekskluziva.baEkskluziva.ba
    Facebook Instagram YouTube X (Twitter)
    Facebook Instagram YouTube X (Twitter) WhatsApp TikTok
    Ekskluziva.baEkskluziva.ba
    • Naslovna
    • Vijesti
      • Bez komentara
      • Crna hronika
      • Kolumne
      • Predstavljamo
      • Nauka
      • Tehnika
    • Paparazzo
      • Kafice
      • Šetnje
    • Intervju
      • Ankete
    • Sport
      • Nogomet
      • Košarka
      • Ostali sportovi
    • Dešavanja
      • Noćni život
      • Nagradne igre
      • Najave
      • Humanitarne akcije
    • Lifestyle
      • Fashion
      • Putovanja
      • Kuhinja
      • Porodica
      • Veze i seks
    • Auto-Moto
    Ekskluziva.baEkskluziva.ba
    Početna » Torta idealna za prazničnu trpezu: Marija Šerifović otkrila recept za najukusniji desert

    Torta idealna za prazničnu trpezu: Marija Šerifović otkrila recept za najukusniji desert

    January 7, 2025
    Facebook Twitter WhatsApp Email
    Share
    Facebook Twitter WhatsApp Email

    Recept Marije Šerifović za čokoladnu tortu koja je idealna za praznike

    Marija Šerifović je zajedno sa svojom majkom Vericom na svom youtube kanalu pokazala kulinarsko umeće kada je priprema torti u pitanju.

    NAJČITANIJA VIJEST:

    “Ja bez tebe živim sam, živim uzalud…” – Enes Begović godinu dana nakon gubitka sina: Riječi koje cijepaju dušu na komade

    Recept Marije Šerifović za čokoladni desert
    Iako možda deluje da je komplikovan za pravljenje, recept Marije Šerifović za čokoladnu tortu priprema se lako, a u nastavku teksta možete videti koji sastojci su potrebni, kao i način pripreme:

    Kora:

    – 140 g brašna
    – 2 kašike gustina
    – 25 g kakao praha
    – 1 kašičica sode bikarbone
    – Pola kašičice praška za pecivo
    – Prstohvat soli
    – 110 g šećera
    – 100 g braon šećera
    – 110 g suncokretovog ulja
    – 2 veća jajeta
    – 1 kašičica arome vanile
    – 120 g kisele pavlake
    – 60 g (pola šoljice) espresso kafe

    Natapanje kore:
    – 60 g (pola šoljice vruće kafe) espresso kafe

    Premazivanje kore:
    – 85 g krema

    Čokoladni mus:

    – Kesica želatina belog mlevenog
    – 450 ml slatke pavlake
    – 150 g mlečne čokolade
    – Prstohvat soli

    Čokoladni ganaš:

    – 150 g crne čokolade
    – 150 ml slatke pavlake

    Dekoracija:

    – 100 g crne čokolade
    – 100 ml slatke pavlake
    – 50 – 100 g crne čokolade za pripremu ukrasa

    Priprema kore:

    – Rernu zagrejati na 180 stepeni. Okrugli pleh sa odvojivim obručem prečnika 22 cm obložiti papirom za pečenje na dnu. Nije potrebno oblagati pleh sa strane. U jednu činiju pomešati brašno, gustin, kakao prah, sodu, prašak za pecivo i so. Ostaviti sa strane.

    – Mikserom pomešati ulje, kristal šećer i braon šečer. Smesa će izgledati nalik vlažnom pesku. Potom u trećoj posudi umutiti jaja da budu vazdušasta, dodati aromu vanile i kiselu pavlaku. U posudu postepeno dodavati pomešane šećere sa uljem. Zatim dodati pripremljene suve sastojke. Na kraju dodati 60 g vruće kafe i mutiti do homogene smeše.

    – Staviti u pleh za pečenje i peći na 180 stepeni 30-40 minuta. Zbog različitih jačina rerni u svakom domu, proverite čačkalicom da li je biskvit pečen nakon 30 minuta, pa dopecite ako čačkalica nije čista. Nakon pečenja premažite biskvit sa pola šoljice vruće kafe i nakon par minuta kada biskvit upije kafu, premažite tankim slojem krema. Ostavite u frižideru dok ne napravite mus.

    Priprema musa:

    – Prelijte želatin iz kesice sa 2 kašike vode da nabubri. 300 ml slatke pavlake zagrejte do trenutka kada pavlaka počne da ključa. Sklonite sa vatre i dodajte želatin da se rastopi. Nakon toga dodajte kocke čokolade i malo soli. Dobro izmešajte i ostavite sa strane.

    NAJČITANIJA VIJEST:

    (FOTO) OVO JE UBIJENI MUŠKARAC Sa sinom palio badnjak, ubile ga komšije koje je ZAMOLIO da ne divljaju kolima!

    – 150 ml slatke pavlake umutite u posebnoj posudi u čvrst šlag. Dodajte postepeno ovaj šlag u pavlaku sa otopljenom čokoladom i izmešajte. Prelijte preko biskvita. Ostavite da se stegne u frižideru naredna 2 sata.

    Priprema ganaša:

    – Zagrejati slatku pavlaku do trenutka pojave prvih mehurića. Čokoladu izlomiti na kockice. Preliti pavlaku preko čokolade i izmešati sastojke. Preliti preko ohlađenog musa. Ostaviti u frižideru bar jedan sat pre dekorisanja.

    AUTOR: Svet

    FOTO: ATA images, youtube printscreen

    Share. Facebook Twitter WhatsApp Email

    Vezane vijesti

    SUZANA JOVANOVIĆ NAPUŠTA SRBIJU Udovica Saše Popovića odlučila da ode iz porodične vile, evo gdje će boraviti

    May 12, 2025

    Penzioneri sve više kradu hranu u prodavnicama

    May 12, 2025

    Dječak (2) poginuo u saobraćajnoj nesreći: Njegove klipove na TikToku svi su gledali

    May 12, 2025
    NAJČITANIJE DANAS

    Muž i svekrva pretukli snahu (17): Prijetili da će je ubiti, a onda počelo batinanje!

    May 11, 2025

    Policija u Sopotu juče je uhapsila D.P. (23) i D.P. (44), koji se sumnjiče da…

    Prekinut koncert Milice Pavlović u Sarajevu, ona završila u suzama kad je shvatila šta se dešava: “Za tebe…”

    May 11, 2025

    KAKAV UDARAC ZA PUTINA! Kina okrenula leđa Moskvi, Peking podržao Ukrajinu: Rusija gubi NAJVEĆEG SAVEZNIKA!

    May 12, 2025

    SALE TROPIKO VAN SEBE ZBOG PONAŠANJA JOVANE I MARIJE U JAVNOSTI?! Pomenuo joj i djecu?! Isplivale skandalozne tvrdnje!

    May 11, 2025

    “GOTOVO JE I NIJE MI ŽAO” Pjevačica se mjesec dana pred smrt razvela, a ovako je njen muž pričao poslije njene smrti

    May 12, 2025
    Najnovije

    SUZANA JOVANOVIĆ NAPUŠTA SRBIJU Udovica Saše Popovića odlučila da ode iz porodične vile, evo gdje će boraviti

    May 12, 2025

    Penzioneri sve više kradu hranu u prodavnicama

    May 12, 2025

    Dječak (2) poginuo u saobraćajnoj nesreći: Njegove klipove na TikToku svi su gledali

    May 12, 2025

    IMAO ZABRANU PRILASKA Tijelo žene pronađeno na NJIVI sa preko 10 ubodnih rana, sumnja se da je ubica pokušao SAMOUBISTVO

    May 12, 2025

    Prvo SIPA-e a sada i Oružane snage odbijaju naređenja državnog vrha

    May 12, 2025
    NAJČITANIJE ZADNJIH 7 DANA

    Haos u Zagrebu! Saša Mirković prebijen i krvav leži ispred hotela! (UZNEMIRUJUĆE)

    May 10, 2025

    Saša Mirković, srpski preduzetnik, muzički producent i menadžer, snimljen je kako krvav i pretučen leži…

    Prekinut koncert Milice Pavlović u Sarajevu, ona završila u suzama kad je shvatila šta se dešava: “Za tebe…”

    May 11, 2025

    Tragedija: Otac izbo nožem dvije kćerke, jedna preminula

    May 6, 2025

    Duška zaboljela glava zbog Atinine promjene: Postala je Karleušina kopija, kosu ofarbala u plavo, našminkala se…

    May 6, 2025

    Detalji pokušaja hapšenja Stevandića: “Policija mu napravila sačekušu a šef policije je SNSD-ovac”

    May 10, 2025
    PREDSTAVLJAMO

    Nejra Beauty Studio – Mjesto gdje ljepota počinje, a samopouzdanje raste

    May 11, 2025

    “Mašinsko pranje tepiha Aladin” – Vaš saveznik za čiste i mirisne tepihe

    April 25, 2025

    AMAZINGA – Mjesto gdje zabava počinje i nikada ne prestaje

    April 22, 2025

    Poznajete li ovog pjevača? Upravo je izbacio novu pjesmu!

    April 7, 2025

    Adnan Babajić objavio novu pjesmu i spot: “Lome me sjećanja”

    April 2, 2025
    Pratite nas…
    • Facebook 999K
    • Twitter
    • Instagram 156K
    • YouTube
    Facebook Instagram X (Twitter) YouTube Vimeo
    Sva prava pridržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Ad Blocker Uključen!
    Ad Blocker Uključen!
    Naša web stranica opstaje zahvaljujući prikazivanju online oglasa. Podržite nas tako što ćete isključiti svoj Ad Blocker.