Close Menu
Ekskluziva.baEkskluziva.ba
    Facebook Instagram YouTube X (Twitter)
    Facebook Instagram YouTube X (Twitter) WhatsApp TikTok
    Ekskluziva.baEkskluziva.ba
    • Naslovna
    • Vijesti
      • Bez komentara
      • Crna hronika
      • Kolumne
      • Predstavljamo
      • Nauka
      • Tehnika
    • Paparazzo
      • Kafice
      • Šetnje
    • Intervju
      • Ankete
    • Sport
      • Nogomet
      • Košarka
      • Ostali sportovi
    • Dešavanja
      • Noćni život
      • Nagradne igre
      • Najave
      • Humanitarne akcije
    • Lifestyle
      • Fashion
      • Putovanja
      • Kuhinja
      • Porodica
      • Veze i seks
    • Auto-Moto
    Ekskluziva.baEkskluziva.ba
    Početna » Torta idealna za prazničnu trpezu: Marija Šerifović otkrila recept za najukusniji desert

    Torta idealna za prazničnu trpezu: Marija Šerifović otkrila recept za najukusniji desert

    January 7, 2025
    Facebook Twitter WhatsApp Email
    Share
    Facebook Twitter WhatsApp Email

    Recept Marije Šerifović za čokoladnu tortu koja je idealna za praznike

    Marija Šerifović je zajedno sa svojom majkom Vericom na svom youtube kanalu pokazala kulinarsko umeće kada je priprema torti u pitanju.

    NAJČITANIJA VIJEST:

    “Ja bez tebe živim sam, živim uzalud…” – Enes Begović godinu dana nakon gubitka sina: Riječi koje cijepaju dušu na komade

    Recept Marije Šerifović za čokoladni desert
    Iako možda deluje da je komplikovan za pravljenje, recept Marije Šerifović za čokoladnu tortu priprema se lako, a u nastavku teksta možete videti koji sastojci su potrebni, kao i način pripreme:

    Kora:

    – 140 g brašna
    – 2 kašike gustina
    – 25 g kakao praha
    – 1 kašičica sode bikarbone
    – Pola kašičice praška za pecivo
    – Prstohvat soli
    – 110 g šećera
    – 100 g braon šećera
    – 110 g suncokretovog ulja
    – 2 veća jajeta
    – 1 kašičica arome vanile
    – 120 g kisele pavlake
    – 60 g (pola šoljice) espresso kafe

    Natapanje kore:
    – 60 g (pola šoljice vruće kafe) espresso kafe

    Premazivanje kore:
    – 85 g krema

    Čokoladni mus:

    – Kesica želatina belog mlevenog
    – 450 ml slatke pavlake
    – 150 g mlečne čokolade
    – Prstohvat soli

    Čokoladni ganaš:

    – 150 g crne čokolade
    – 150 ml slatke pavlake

    Dekoracija:

    – 100 g crne čokolade
    – 100 ml slatke pavlake
    – 50 – 100 g crne čokolade za pripremu ukrasa

    Priprema kore:

    – Rernu zagrejati na 180 stepeni. Okrugli pleh sa odvojivim obručem prečnika 22 cm obložiti papirom za pečenje na dnu. Nije potrebno oblagati pleh sa strane. U jednu činiju pomešati brašno, gustin, kakao prah, sodu, prašak za pecivo i so. Ostaviti sa strane.

    – Mikserom pomešati ulje, kristal šećer i braon šečer. Smesa će izgledati nalik vlažnom pesku. Potom u trećoj posudi umutiti jaja da budu vazdušasta, dodati aromu vanile i kiselu pavlaku. U posudu postepeno dodavati pomešane šećere sa uljem. Zatim dodati pripremljene suve sastojke. Na kraju dodati 60 g vruće kafe i mutiti do homogene smeše.

    – Staviti u pleh za pečenje i peći na 180 stepeni 30-40 minuta. Zbog različitih jačina rerni u svakom domu, proverite čačkalicom da li je biskvit pečen nakon 30 minuta, pa dopecite ako čačkalica nije čista. Nakon pečenja premažite biskvit sa pola šoljice vruće kafe i nakon par minuta kada biskvit upije kafu, premažite tankim slojem krema. Ostavite u frižideru dok ne napravite mus.

    Priprema musa:

    – Prelijte želatin iz kesice sa 2 kašike vode da nabubri. 300 ml slatke pavlake zagrejte do trenutka kada pavlaka počne da ključa. Sklonite sa vatre i dodajte želatin da se rastopi. Nakon toga dodajte kocke čokolade i malo soli. Dobro izmešajte i ostavite sa strane.

    NAJČITANIJA VIJEST:

    (FOTO) OVO JE UBIJENI MUŠKARAC Sa sinom palio badnjak, ubile ga komšije koje je ZAMOLIO da ne divljaju kolima!

    – 150 ml slatke pavlake umutite u posebnoj posudi u čvrst šlag. Dodajte postepeno ovaj šlag u pavlaku sa otopljenom čokoladom i izmešajte. Prelijte preko biskvita. Ostavite da se stegne u frižideru naredna 2 sata.

    Priprema ganaša:

    – Zagrejati slatku pavlaku do trenutka pojave prvih mehurića. Čokoladu izlomiti na kockice. Preliti pavlaku preko čokolade i izmešati sastojke. Preliti preko ohlađenog musa. Ostaviti u frižideru bar jedan sat pre dekorisanja.

    AUTOR: Svet

    FOTO: ATA images, youtube printscreen

    Share. Facebook Twitter WhatsApp Email

    Vezane vijesti

    (FOTO, VIDEO) UJELA GA OTROVNA ZMIJA USRED CENTRA GRADA Šok: Čovjek završio u bolnici, jedan POTEZ bio je kobna greška

    June 6, 2025

    Aco Pejović: “Srce mi lupa! Praznik je, slavimo ljubav”

    June 6, 2025

    SAZNAJEMO Izboden učenik srednje škole: U teškom stanju je primljen u bolnicu

    June 6, 2025
    NAJČITANIJE DANAS

    Aco Pejović: “Srce mi lupa! Praznik je, slavimo ljubav”

    June 6, 2025

    Sve je spremno za veliki muzički spektakl! Popularni pjevač Aco Pejović večeras će zapjevati pred…

    Nijemci vještače mobitel trostrukog ubice iz Gradačca!

    August 25, 2023

    Prva porodična fotografija nakon javne preljube: Ena zaboravila Janjušu vezu sa Majom, pljušte čestitke!

    August 25, 2023

    Fontana, bazen u dnevnoj sobi: U ovoj vili od 500 kvadrata trebalo je da žive Ana i Rasta, reper uložio 500.000 eura, sad sve korov!

    August 25, 2023

    JEDVA PREŽIVIO JEZIVU NESREĆU! Darko Lazić se nije opametio, od 2013. nema dozvolu: A šta može više da mi se desi?!

    August 24, 2023
    Najnovije

    (FOTO, VIDEO) UJELA GA OTROVNA ZMIJA USRED CENTRA GRADA Šok: Čovjek završio u bolnici, jedan POTEZ bio je kobna greška

    June 6, 2025

    Aco Pejović: “Srce mi lupa! Praznik je, slavimo ljubav”

    June 6, 2025

    SAZNAJEMO Izboden učenik srednje škole: U teškom stanju je primljen u bolnicu

    June 6, 2025

    MEDICINSKA SESTRA UBILA BEBU U PORODILIŠTU: Majka se tuširala u trenutku tragedije – oglasila se bolnica, evo šta se TAČNO DESILO

    June 6, 2025

    Tragedija: Poginule majka (44) i kćerka (7), nisu bile vezane

    June 6, 2025
    NAJČITANIJE ZADNJIH 7 DANA

    Aco Pejović: “Srce mi lupa! Praznik je, slavimo ljubav”

    June 6, 2025

    Sve je spremno za veliki muzički spektakl! Popularni pjevač Aco Pejović večeras će zapjevati pred…

    Nijemci vještače mobitel trostrukog ubice iz Gradačca!

    August 25, 2023

    Prva porodična fotografija nakon javne preljube: Ena zaboravila Janjušu vezu sa Majom, pljušte čestitke!

    August 25, 2023

    Fontana, bazen u dnevnoj sobi: U ovoj vili od 500 kvadrata trebalo je da žive Ana i Rasta, reper uložio 500.000 eura, sad sve korov!

    August 25, 2023

    JEDVA PREŽIVIO JEZIVU NESREĆU! Darko Lazić se nije opametio, od 2013. nema dozvolu: A šta može više da mi se desi?!

    August 24, 2023
    PREDSTAVLJAMO

    Naida Mehanović nagrađena na dodjeli nagrada Beauty & Health: Most između digitalnog i društvenog

    May 23, 2025

    REVOLUCIJA U AUTO INDUSTRIJI STIŽE IZ BOSNE I HERCEGOVINE!

    May 23, 2025

    Sofija Vučetić ponijela titulu najuspješnije preduzetnice Crne Gore na “Beauty & Health ’25”

    May 21, 2025

    PREGO LUX: Porodični odmor iz snova već od 29,99€ po osobi!

    May 19, 2025

    Proglašeni dobitnici glavnih nagrada HELL promocije – Mercedes AMG A35 i Kawasaki Eliminator 500 otišli u Sarajevo i Trebinje

    May 15, 2025
    Pratite nas…
    • Facebook 999K
    • Twitter
    • Instagram 156K
    • YouTube
    Facebook Instagram X (Twitter) YouTube Vimeo
    Sva prava pridržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Ad Blocker Uključen!
    Ad Blocker Uključen!
    Naša web stranica opstaje zahvaljujući prikazivanju online oglasa. Podržite nas tako što ćete isključiti svoj Ad Blocker.