Recept Marije Šerifović za čokoladnu tortu koja je idealna za praznike
Marija Šerifović je zajedno sa svojom majkom Vericom na svom youtube kanalu pokazala kulinarsko umeće kada je priprema torti u pitanju.
NAJČITANIJA VIJEST:
Recept Marije Šerifović za čokoladni desert
Iako možda deluje da je komplikovan za pravljenje, recept Marije Šerifović za čokoladnu tortu priprema se lako, a u nastavku teksta možete videti koji sastojci su potrebni, kao i način pripreme:
Kora:
– 140 g brašna
– 2 kašike gustina
– 25 g kakao praha
– 1 kašičica sode bikarbone
– Pola kašičice praška za pecivo
– Prstohvat soli
– 110 g šećera
– 100 g braon šećera
– 110 g suncokretovog ulja
– 2 veća jajeta
– 1 kašičica arome vanile
– 120 g kisele pavlake
– 60 g (pola šoljice) espresso kafe
Natapanje kore:
– 60 g (pola šoljice vruće kafe) espresso kafe
Premazivanje kore:
– 85 g krema
Čokoladni mus:
– Kesica želatina belog mlevenog
– 450 ml slatke pavlake
– 150 g mlečne čokolade
– Prstohvat soli
Čokoladni ganaš:
– 150 g crne čokolade
– 150 ml slatke pavlake
Dekoracija:
– 100 g crne čokolade
– 100 ml slatke pavlake
– 50 – 100 g crne čokolade za pripremu ukrasa
Priprema kore:
– Rernu zagrejati na 180 stepeni. Okrugli pleh sa odvojivim obručem prečnika 22 cm obložiti papirom za pečenje na dnu. Nije potrebno oblagati pleh sa strane. U jednu činiju pomešati brašno, gustin, kakao prah, sodu, prašak za pecivo i so. Ostaviti sa strane.
– Mikserom pomešati ulje, kristal šećer i braon šečer. Smesa će izgledati nalik vlažnom pesku. Potom u trećoj posudi umutiti jaja da budu vazdušasta, dodati aromu vanile i kiselu pavlaku. U posudu postepeno dodavati pomešane šećere sa uljem. Zatim dodati pripremljene suve sastojke. Na kraju dodati 60 g vruće kafe i mutiti do homogene smeše.
– Staviti u pleh za pečenje i peći na 180 stepeni 30-40 minuta. Zbog različitih jačina rerni u svakom domu, proverite čačkalicom da li je biskvit pečen nakon 30 minuta, pa dopecite ako čačkalica nije čista. Nakon pečenja premažite biskvit sa pola šoljice vruće kafe i nakon par minuta kada biskvit upije kafu, premažite tankim slojem krema. Ostavite u frižideru dok ne napravite mus.
Priprema musa:
– Prelijte želatin iz kesice sa 2 kašike vode da nabubri. 300 ml slatke pavlake zagrejte do trenutka kada pavlaka počne da ključa. Sklonite sa vatre i dodajte želatin da se rastopi. Nakon toga dodajte kocke čokolade i malo soli. Dobro izmešajte i ostavite sa strane.
NAJČITANIJA VIJEST:
– 150 ml slatke pavlake umutite u posebnoj posudi u čvrst šlag. Dodajte postepeno ovaj šlag u pavlaku sa otopljenom čokoladom i izmešajte. Prelijte preko biskvita. Ostavite da se stegne u frižideru naredna 2 sata.
Priprema ganaša:
– Zagrejati slatku pavlaku do trenutka pojave prvih mehurića. Čokoladu izlomiti na kockice. Preliti pavlaku preko čokolade i izmešati sastojke. Preliti preko ohlađenog musa. Ostaviti u frižideru bar jedan sat pre dekorisanja.
AUTOR: Svet
FOTO: ATA images, youtube printscreen