Close Menu
Ekskluziva.baEkskluziva.ba
    Facebook Instagram YouTube X (Twitter)
    Facebook Instagram YouTube X (Twitter) WhatsApp TikTok
    Ekskluziva.baEkskluziva.ba
    • Naslovna
    • Vijesti
      • Bez komentara
      • Crna hronika
      • Kolumne
      • Predstavljamo
      • Nauka
      • Tehnika
    • Paparazzo
      • Kafice
      • Šetnje
    • Intervju
      • Ankete
    • Sport
      • Nogomet
      • Košarka
      • Ostali sportovi
    • Dešavanja
      • Noćni život
      • Nagradne igre
      • Najave
      • Humanitarne akcije
    • Lifestyle
      • Fashion
      • Putovanja
      • Kuhinja
      • Porodica
      • Veze i seks
    • Auto-Moto
    Ekskluziva.baEkskluziva.ba
    Početna » Torta idealna za prazničnu trpezu: Marija Šerifović otkrila recept za najukusniji desert

    Torta idealna za prazničnu trpezu: Marija Šerifović otkrila recept za najukusniji desert

    January 7, 2025
    Facebook Twitter WhatsApp Email
    Share
    Facebook Twitter WhatsApp Email

    Recept Marije Šerifović za čokoladnu tortu koja je idealna za praznike

    Marija Šerifović je zajedno sa svojom majkom Vericom na svom youtube kanalu pokazala kulinarsko umeće kada je priprema torti u pitanju.

    NAJČITANIJA VIJEST:

    “Ja bez tebe živim sam, živim uzalud…” – Enes Begović godinu dana nakon gubitka sina: Riječi koje cijepaju dušu na komade

    Recept Marije Šerifović za čokoladni desert
    Iako možda deluje da je komplikovan za pravljenje, recept Marije Šerifović za čokoladnu tortu priprema se lako, a u nastavku teksta možete videti koji sastojci su potrebni, kao i način pripreme:

    Kora:

    – 140 g brašna
    – 2 kašike gustina
    – 25 g kakao praha
    – 1 kašičica sode bikarbone
    – Pola kašičice praška za pecivo
    – Prstohvat soli
    – 110 g šećera
    – 100 g braon šećera
    – 110 g suncokretovog ulja
    – 2 veća jajeta
    – 1 kašičica arome vanile
    – 120 g kisele pavlake
    – 60 g (pola šoljice) espresso kafe

    Natapanje kore:
    – 60 g (pola šoljice vruće kafe) espresso kafe

    Premazivanje kore:
    – 85 g krema

    Čokoladni mus:

    – Kesica želatina belog mlevenog
    – 450 ml slatke pavlake
    – 150 g mlečne čokolade
    – Prstohvat soli

    Čokoladni ganaš:

    – 150 g crne čokolade
    – 150 ml slatke pavlake

    Dekoracija:

    – 100 g crne čokolade
    – 100 ml slatke pavlake
    – 50 – 100 g crne čokolade za pripremu ukrasa

    Priprema kore:

    – Rernu zagrejati na 180 stepeni. Okrugli pleh sa odvojivim obručem prečnika 22 cm obložiti papirom za pečenje na dnu. Nije potrebno oblagati pleh sa strane. U jednu činiju pomešati brašno, gustin, kakao prah, sodu, prašak za pecivo i so. Ostaviti sa strane.

    – Mikserom pomešati ulje, kristal šećer i braon šečer. Smesa će izgledati nalik vlažnom pesku. Potom u trećoj posudi umutiti jaja da budu vazdušasta, dodati aromu vanile i kiselu pavlaku. U posudu postepeno dodavati pomešane šećere sa uljem. Zatim dodati pripremljene suve sastojke. Na kraju dodati 60 g vruće kafe i mutiti do homogene smeše.

    – Staviti u pleh za pečenje i peći na 180 stepeni 30-40 minuta. Zbog različitih jačina rerni u svakom domu, proverite čačkalicom da li je biskvit pečen nakon 30 minuta, pa dopecite ako čačkalica nije čista. Nakon pečenja premažite biskvit sa pola šoljice vruće kafe i nakon par minuta kada biskvit upije kafu, premažite tankim slojem krema. Ostavite u frižideru dok ne napravite mus.

    Priprema musa:

    – Prelijte želatin iz kesice sa 2 kašike vode da nabubri. 300 ml slatke pavlake zagrejte do trenutka kada pavlaka počne da ključa. Sklonite sa vatre i dodajte želatin da se rastopi. Nakon toga dodajte kocke čokolade i malo soli. Dobro izmešajte i ostavite sa strane.

    NAJČITANIJA VIJEST:

    (FOTO) OVO JE UBIJENI MUŠKARAC Sa sinom palio badnjak, ubile ga komšije koje je ZAMOLIO da ne divljaju kolima!

    – 150 ml slatke pavlake umutite u posebnoj posudi u čvrst šlag. Dodajte postepeno ovaj šlag u pavlaku sa otopljenom čokoladom i izmešajte. Prelijte preko biskvita. Ostavite da se stegne u frižideru naredna 2 sata.

    Priprema ganaša:

    – Zagrejati slatku pavlaku do trenutka pojave prvih mehurića. Čokoladu izlomiti na kockice. Preliti pavlaku preko čokolade i izmešati sastojke. Preliti preko ohlađenog musa. Ostaviti u frižideru bar jedan sat pre dekorisanja.

    AUTOR: Svet

    FOTO: ATA images, youtube printscreen

    Share. Facebook Twitter WhatsApp Email

    Vezane vijesti

    Djevojka zajahala kravu i došla na maturu, roditelji pucaju od ponosa

    July 5, 2025

    Stravičan zločin: Žena pretučena nasmrt, pored njenog pronađeno i tijelo djeteta

    July 5, 2025

    Načisto se istopila! Jelena se skinula pa objavila sliku: Drastično je smršala, pokazala pravo zmijsko tijelo

    July 5, 2025
    NAJČITANIJE DANAS

    SNIMIO SVOJU SMRT! Italijan (48) hranio medvedicu sa mečićima u Rumuniji! Nije trepnuo, već je bio MRTAV! Pogledajte trenutak KRVAVOG napada (FOTO)

    July 5, 2025

    Rumunija je zemlja sa najvećom populacijom medveda u Evropi, čak 13.000 jedinki, dok Srbija ima…

    Srceparajuće slike: Supruga Dioga Žote sva u bijelom na sahrani muža samo nekoliko dana nakon što su se vjenčali

    July 5, 2025

    Ovo je par iz Brčkog koji je izazvao požar tokom prosidbe: Mužu određen pritvor od 30 dana, dečko se uselio u stan

    July 4, 2025

    Nakon mjesec dana borbe za život preminula motociklistkinja koja se sudarila s Hitnom pomoći u Sarajevu

    July 5, 2025

    GODINU DANA OD RAZVODA SE SAZNALO Pjevačica otkrila ko je rasturio brak Dragane Mirković: “Bila sam u Opatiji, Toni je patio…”

    July 5, 2025
    Najnovije

    Djevojka zajahala kravu i došla na maturu, roditelji pucaju od ponosa

    July 5, 2025

    Stravičan zločin: Žena pretučena nasmrt, pored njenog pronađeno i tijelo djeteta

    July 5, 2025

    Načisto se istopila! Jelena se skinula pa objavila sliku: Drastično je smršala, pokazala pravo zmijsko tijelo

    July 5, 2025

    Vozači, oprez: Zapalio se automobil na magistralnom putu, saobraćaj otežan

    July 5, 2025

    CAR PRIJETI SAMOUBISTVOM Zastrašujući snimak ježi do kostiju, Filip opisao kako će sebi presuditi! (VIDEO)

    July 5, 2025
    NAJČITANIJE ZADNJIH 7 DANA

    Otkriveno od čega je preminuo dr. Solaković, ljekar koji je živio zdravo

    June 29, 2025

    Bosna i Hercegovina ostala bez najuglednijeg ljekara: Preminuo prof. dr. Emir Solaković Bosna i Hercegovina…

    Poznat termin dženaze poznatom doktoru: Prof. dr Emir Solaković preselio na Ahiret

    June 29, 2025

    Adna I. (9) stradala: Igrala se sa drugaricama i samo nestala

    July 1, 2025

    Gosti maltretirali konobaricu a onda je došao gazda: Pogledajte kako su mangupi prošli

    June 29, 2025

    Ovo je par iz Brčkog koji je izazvao požar tokom prosidbe: Mužu određen pritvor od 30 dana, dečko se uselio u stan

    July 4, 2025
    PREDSTAVLJAMO

    ILEA – unikatne torbe vrhunskog dizajna sada uz 50 % popusta na sportski asortiman

    June 28, 2025

    “Luksuz bez luksuzne cijene – Hotel D’IMAN nudi više nego što plaćate!”

    June 24, 2025

    Sabina Radonja dobitnica prestižne nagrade na dodjeli Beauty & Health ’25: Stručnost, inovacija i predanost nagrađeni zasluženo

    June 7, 2025

    Hotel D’IMAN – Luksuz uz miris mora: Specijalna junska ponuda na Crnogorskom primorju

    June 7, 2025

    Naida Mehanović nagrađena na dodjeli nagrada Beauty & Health: Most između digitalnog i društvenog

    May 23, 2025
    Pratite nas…
    • Facebook 999K
    • Twitter
    • Instagram 156K
    • YouTube
    Facebook Instagram X (Twitter) YouTube Vimeo
    Sva prava pridržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Ad Blocker Uključen!
    Ad Blocker Uključen!
    Naša web stranica opstaje zahvaljujući prikazivanju online oglasa. Podržite nas tako što ćete isključiti svoj Ad Blocker.