x

Lijepa i sjajna: Najbolji trikovi za pranje kose kod kuće

Ako i u kućnim uslovima želite postići efekat kose koja je mekana i mirisna kao poslije tretmana u frizerskom salonu, otkrit ćemo vam nekoliko korisnih savjeta…

Iako nam se čini da nema pogrešnog načina kada je u pitanju pranje kose, frizeri kažu kako većina klijenata uspijeva samo dobro oprati kosu na vrhu glave, odnosno tjemenu, no na srednjem dijelu kosa najčešće nije temeljito oprana. Rijetko ko kosu kosu uspijeva tako podijeliti da dobro našamponira i ispere područja ispod tzv. krune glave i na tjemenu – zbog toga kosa često izgleda beživotno i visi.

‘Način na koji perete kosu kod kuće može vam ostaviti onaj lijepi osjećaj nakon odlaska iz salona’, objašnjava londonska frizerka Hollie Rose Clarke otkrivši nekoliko korisnih savjeta za pranje kose kod kuće.

Iščetkajte kosu

Prije nego krenete na kupanje ili tuširanje, dobro očetkajte kosu. ‘To će pomoći ukloniti ostatke sredstva za stiliziranje, prljavštine i raspetljati zamršene vlasi’, kaže Hollie.

Pripazite na temperaturu vode

Kosu uvijek prvo pokvasite mlakom vodom. Ako je prevruća, to može utjecati da proteini keratina, vaša boja i prirodne hidratantne tvari nestanu, a to znači da kosa gubi ne samo boju, već i svoju čvrstoću, upozorava ona.

Količina šampona

 ‘Uvijek kosu operite dva puta’, kaže Hollie. ‘Prvo šamponiranje uklanja prljavštinu, onečišćenje i ostatke proizvoda. Drugo šamponiranje dodaje sjaj’, naglašava Hollie.

Sve je u tehnici

Za prvo šamponiranje koristite količinu šampona veličine lješnjaka. Ono se neće puno pjeniti, za razliku od drugog šamponiranja. Prvo nanesite šampon izravno na korijen i umasirajte u vlasište. Svakako obratite posebnu pažnju na područja koja su inače teže dostupna i koja se često zanemaruju. ‘Vrhovima prstiju umasirajte šampon i na stražnji dio ušiju i potiljak’, objašnjava Hollie.

Ispiranje

Iako se ne čini kako tu možemo nešto pogriješiti, frizeri se s time ne slažu. Ako ne isperete pravilno, kosa će vam biti obješena i beživotna te ćete imati osjećaj ‘težine’. Uvijek kosu dobro isperite mlakom vodom, a tek kad osjetite ‘škripavost’ pod prstima, to je znak kako je kosa čista. Budite i dovoljno oprezni jer mokra kosa je sklona pucanju. Za završni sjaj stisnite zube i isperite je hladnom vodom. ‘Hladna voda potiče cirkulaciju te ostavlja kosu glatkom i sjajnom’, objašnjava Hollie.

Ne preskačite regenerator

Šampon i regenerator imaju potpuno različite svrhe i stoga pripadaju različitim područjima vaše kose. Šampon je vaše važno sredstvo za pranje kose, pa ga zbilja trebate samo na mjestima koja se zaprljaju, dakle na korijenu. Regenerator pak pripada suhim dijelovima kose, a to je srednja dužina kose do vrhova – nikako korijen kose. Ako imate dvojbi oko odabira regeneratora, pitajte frizera za savjet. Općenito, savjetuje frizerka Hollie, treba izbjegavati proizvode sa silikonima, a preporuka je i korištenje šampona bez sulfata jer su puno nježniji za kosu.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.