x

Lisabon: Grad po svačijoj mjeri

Od znamenitosti koje treba posjetiti je i Muzej kočija, gdje se nalaze ogromni eksponati s točkovima prečnika dva metra, teški po nekoliko tona, koje je vuklo i po osam konja.

Lisabon je glavni grad Portugala i nalazi se na obali rijeke Težo, desetak kilometara od Atlantika. Osnovali su ga Grci i Feničani oko 2000. godine p.n.e. Ima oko 700.000 stanovnika u užem gradskom jezgru i još oko dva miliona stanovnika u predgrađima, koja su sada već srasla s gradom. Portugal ima najstarije nepromijenjene granice u Evropi.

Od znamenitosti koje treba posjetiti je i Muzej kočija, gdje se nalaze ogromni eksponati s točkovima prečnika dva metra, teški po nekoliko tona, koje je vuklo i po osam konja! Uglavnom je riječ o kočijama iz perioda baroka, koje su nevjerovatno kitnjaste i raskošne. Tu se još mogu vidjeti i takozvane ceremonijalne njemačke kočije, francuske i italijanske, zatim papska kočija.


Botanička bašta je još jedna od izuzetnih znamenitosti ovog grada. Naime, kad se Lisabon oporavljao od zemljotresa donesene su biljke iz svih krajeva svijeta, da bi oni najljepši primjerci bili preneseni u kraljevski dvor. Tu se nalaze predstavnici svih mogućih vrsta palmi, fikusa, ogromnih hortenzija, asparagusa i ostalih rijetkih biljaka.

Lisabon je poznat i po restoranima, kojih je najviše oko rijeke Težo. U njima se uglavnom služi morska hrana odličnog ukusa po veoma pristupačnim cijenama. Mnogi restorani su zatvoreni nedjeljom, a u onim popularnim je subotom zbog velike posjećenosti neophodna rezervacija. Što se tiče noćnog života, Lisabon nimalo ne zaostaje za vodećim evropskim turističkim metropolama. Svako može pronaći kutak za sebe.


Stanovnici ovog predivnog grada po svačijoj mjeri izuzetno su ljubazni, trude se da govore engleski, vrlo su raspoloženi prema turistima, a i kako i ne bi, kada godišnje 25 miliona turista posjeti Lisabon, od kojih imaju veliki prihod.

U Portugalu ima 365 vrsta jela s bakalarom, za svaki dan u godini po jedno. Bakalar je ovdje zastupljen na sve načine - bakalar kao glavno jelo, bakalar kao dodatak, i kao salate, i u čorbama, u kajgani...


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.