x

MAGIČNO OSTRVO

Ljepota Santorinija nastala zahvaljujući nasilnoj vulkanskoj prošlosti

Ovo ostvo u arhipelagu Kiklada u južnom Egeju, poznato je po svojoj kalderi


Gdje god da pogledate kada doputujete na Santorini slike i prizori vas podsjećaju da ste na vulkanskom ostrvu: lunarni pejzaži, crne i crvene plaže, šljunak od očvrsnute lave, ali prije svega zadivljujuća ljepota ovog mjesta koja je izvajana tokom nasilne vulkanske prošlosti.

Ovo ostvo u arhipelagu Kiklada u južnom Egeju, poznato je po svojoj kalderi, jezeru u vulkanskom krateru u obliku polumjeseca koje oduzima dah.

Kaldera na Santoriniju je nastala u jednoj od najvećih poznatih erupcija vulkana prije oko 3.600 godina.

Smatra se da je erupcija bila toliko snažna da je potpuno uništila drevni grad Akrotiri na Santoriniju i zadala smrtonosni udarac drevnoj pomorskoj civilizaciji Minojaca, koji je u to vrijeme živjeli na ostrvu.

Danas je Santorini, poznat i kao Tira, jedno od najromantičnijih ljetovališta u Grčkoj sa luksuznim vilama i hotelskim kompleksima koja pružaju vrhunski odmor i najrazmaženijim posjetiocima, ambijent iz snova za raskošna vjenčanja i glamurozne zabave.

Strme vulkanske litice ostrva koje se uzdižu do 305 metara nadmorske visine, načičkane tradicionalnim kućama ofarbanim u blještavo bijelu boju sa azurno plavim škurama, pružaju posjetiocima jedinstvene, zanosne prizore zahvaljujući kojima je Santorini vjerovatno jedno od najviše fotografisanih lokacija na planeti, prenosi Tanjug.




KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.