x

Potvrđeno istraživanjem

Ljubav je poput droge!

Kad smo zaljubljeni, osjećamo se kao da smo na sedmom nebu, stalno želimo da smo sa tim nekim, čini nam se da bez nje/njega ništa ne funkcioniše. A kada raskinemo sa voljenom osobom, osjećamo maltene fizičku bol. Da li vam ove faze u ljubavi liče na nešto?

Ako ste pomislili na drogu, odgovor je tačan, ljubav i te kako ima sličnosti sa drogama.

Raskid se, dakle, ponekad fizički preživljava kao apstinencijalna kriza zbog uzimanja narkotika.

Ovo je ustanovilo istraživanje sprovedeno prije nekoliko godina na studentima koji su nedavno raskinuli ljubavne veze, a i dalje vole bivšeg/u partnera/icu.

Gledanje fotografija bivših partnera aktivira dijelove mozga povezane sa nagradama, kontrolom emocija, fizičkim bolom i zavisnošću. Autorka studije Hellen Fisher kaže da je ljubav zavisnost – divna kad sve ide kako treba i grozna kad ide po zlu. Nekim ljudima je jako teško da prebole raskid, pa odlaze u krajnosti, uhode bivšu ljubav ili je čak ubiju. Zašto? Odgovor, izgleda, leži u evoluciji.

“Prekidač” za romantičnu ljubav u mozgu razvio se u davnoj prošlosti kako bi omogućio našim precima da usmjere svoju energiju na jednu osobu sa kojom počinju proces razmnožavanja.

Kad nas odbiju u ljubavi, gubimo najveću nagradu, a to je partner za razmnožavanje. Sistem u mozgu se vjerovatno aktivira da bi nam pomogao da ga vratimo, zbog čega žudimo za njim i tražimo način da ga pridobijemo, kažu naučnici/e.


Izvor: Ljepotaizdravlje.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.