x

britanci tuguju

Ljudi oplakuju kraljicu ispred Buckinghamske palače, počinje 12 dana žalosti!

Okupljeni ispred Buckinghamske palače s tugom su dočekali vijesti o smrti kraljice Elizabete II, koja je ispraćena u trenutku kad se na nebu iznad Londona pojavila dvostruka duga. Velikoj Britaniji predstoji 12 dana žalosti, a kraljica će biti sahranjena u dvorcu Windsor.

Smrt njezinog veličanstva, kraljice Elizabete II, u 96. godini života, obilježit će se proglašenjem 12 dana nacionalne žalosti.

Usljed vijesti o smrti na društvenim mrežama su počele kružiti informacije da su okupljeni nerijetko ostali u suzama te da vlada čudna atmosfera tuge.

Također, zabilježeno je da se u trenucima prije proglašenja smrti kraljice na nebu pojavila dvostruka duga što su mnogi zabilježili na snimcima.

Zastave će biti spuštene i vijorene na pola koplja iz poštovanja na kraljevskim rezidencijama, vladinim zgradama i objektima oružanih snaga te knjigama žalosti otvorenim u britanskim veleposlanstvima širom svijeta.

Očekuje se da će njezin lijes tri dana ležati u Westminster Hallu prije državnog sprovoda u Westminsterskoj opatiji u središtu Londona, ceremonije kojom će predsjedati nadbiskup od Canterburyja.

Njeno će tijelo konačno biti položeno u kapelici Svetog Jurja u dvorcu Windsor, gdje su pokopani i njen pokojni suprug, princ Philip, te oba njena roditelja, kraljica majka i George VI.

Dan njenog sprovoda i dan krunidbe kralja Charlesa III bit će nacionalni praznici.

Posljednje veliko razdoblje nacionalne žalosti u Velikoj Britaniji dogodilo se prošlog proljeća u čast vojvode od Edinburgha nakon njegove smrti 9. aprila 2021.

Počelo je tog petka i trajalo devet dana do sljedeće nedjelje ujutro, dan nakon što je Philip položen na počinak u kapelici Svetog Jurja u subotu 17. aprila .

Ova razdoblja određuju vlade kao sredstvo odavanja počasti osobi ili osobama od posebnog značaja za njihovu naciju, a najčešće se održavaju u spomen na šefa države ili nastup nacionalne tragedije poput fatalne nesreće, terorističkog zločina ili prirodne katastrofe.

Izvor: Klix

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.