x

preminula nakon povreda od strane roditelja

Ljudi se opraštaju od djevojčice: Svi smo tvoji roditelji, voli te tvoja majka Hrvatska!

Nakon što je umrla teško ozlijeđena dvoipogodišnja djevojčica, županijska državna odvjetnica u Slavonskom Brodu Mirela Šmital najavila je prekvalifikaciju optužnice protiv majke te će se istraga voditi za kazneno djelo teške tjelesne ozljede s ishodom smrti.

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

"Zbog novonastalih okolnosti doći će i do izmjena kvalifikacija kaznenog djela. Istraga se sada vodi u odnosu na kazneno djelo članka 120. Kaznenog zakona, a to je kazneno djelo teška tjelesna ozljeda s ishodom smrti", rekla je Šmital na izvanrednoj konferenciji za novinare Županijskoga državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu i Policijske uprave brodsko-posavske.

Za to je kazneno djelo zakonom predviđeno od 3 do 15 godina zatvora.


Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Advokat Krešimir Škarica objasnio je za Dnevnik Nove TV da su svi dokazi, pa i današnja smrt djevojčice, dali dovoljno razloga da se kazneno djelo klasificira kao teška tjelesna ozljeda sa smrtnom posljedicom.

''Da bi se radilo o kaznenom djelu ubistva, u praksi je izuzetno teško to razgraničiti i vrlo važno je utvrditi stupanj namjere. Ako su roditelji postupali s namjerom da počine to djelo, odnosno da su pristali na tu posljedicu, onda će se raditi o ubojstvu, odnosno teškom ubojstvu'', objasnio je Škarica.


Bez obzira na to što su roditelji djetetu više puta nanijeli modrice, u odlučivanju o stupnju kaznenog djela važna je svijest.

''Oni su vjerovatno olako smatrali da do smrtne posljedice neće doći. Radi se o izuzetno brutalnom sustavu kažnjavanja, koji je zapravo trebao biti spriječen i preveniran. Daljnji tijek istrage će svakako ustanoviti, a pogotovo obdukcijski nalaz, koliko su ozljede na djetetu stare. Jesu li kvalificirane na ispravan način i zašto, na koji način se to u ovoj fazi postupka toleriralo'', rekao je te dodao da će se morati provesti psihijatrijsko vještačenje roditelja. Do konačne slike će se doći nakon saslušanja ostalih svjedoka.


Teško ozlijeđena dvoipolgodišnja djevojčica iz Nove Gradiške, koja je u srijedu primljena u zagrebačku Kliniku za dječje bolesti Klaićeva, umrla je u nedjelju poslijepodne, priopćio je ravnatelj te bolnice Goran Roić.

Unatoč svim poduzetim terapijskim mjerama i izuzetnim naporima intenzivističkog tima, došlo je do kritičnog kliničkog pogoršanja. U skladu s tim, prema protokolu, proveden je postupak za utvrđivanje moždane smrti, što je, nažalost, potvrđeno, izvijestio je ravnatelj bolnice.


Tijekom večeri ispred Klaićeve bolnice počeli su se spontano okupljati građani, koji su na ogradu stavljali plišane igračke, krunice, svijeće i poruke. Na ogradi se ističe i jedna poruka.

''Malena, ti si naša princeza, naša djevojčica i mi te volimo. Mi smo svi tvoji roditelji i u našim si srcima ovoga Uskrsa, u našim si molitvama. Voli te tvoja majka - cijela Hrvatska'', piše u poruci.

Nešto ranije ujutro djevojčicu su u Klaićevoj posjetili njezini udomitelji kod kojih je provela nešto manje od dvije godine.


"Za nas je to bio pravi Uskrs, jer smo dobili priliku na pet minuta doći u bolnicu i vidjeti dijete, na čemu zahvaljujemo ravnatelju bolnice i ljudima koji su to organizirali i omogućili nam da je vidimo, da se barem na takav način oprostimo od nje, iako nismo razmišljali da je to oproštaj, nego samo jedan kratak susret do skorog novog viđenja u ovom životu, u našoj kući. Nekako smo se u dubini duše nadali da će nam se vratiti živa i zdrava, da će se dogoditi čudo... I supruzi i meni nekako je lakše što smo je barem na kratko vidjeli, ali ova tuga ostat će nam kao trajan biljeg na duši", rekao je za Jutarnji list Branko Bojić.


Kada su se vratili kući u Slavoniji, čuli su da je djevojčica preminula. Jako ih je pogodila ta vijest.

"Nedugo nakon što smo se vratili iz Zagreba svojoj kući dobili smo informaciju da je naše dijete preminulo. Sad si razmišljam, kao da je čekala da joj barem tako dođemo blizu, iako nas nije bila svjesna, kao da nije htjela otići s ovoga svijeta, a da je mi posljednji put ne vidimo. Kakva je to tragedija", rekao je Branko kroz suze.


Izvor: Index.hr

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.