x

Loše navike koje nokti ne vole

Lijepi i njegovani nokti su uvijek moderni, ali nekada zbog ružnih navika ne mogu vam trajati dugo. Ružnih navika se moguće riješiti uz malo volje i upornosti, a ovo su najčešći razlozi lošeg izgleda vaših noktiju: 

Grickanje noktiju

Ovu groznu naviku nemaju samo djeca i tinejdžeri već i mnogi odrasli ljudi. Osim što grickanje noktiju ruke čini ružnima, ono na nokte može imati dugoročne posljedice. Ako grickate nokte oni vremenom mogu postati deformisani, a osim toga to nije ni higijenski. Grickanjem noktiju u usta unosite prvljaštinu i bakterije.

Guljenje laka s noktiju

Mnoge žene krenu da gule lak čim se i mrvica laka s noktiju skine umjesto da čitav lak uklone acetonom. Ova navika može ukloniti i gornji sloj nokta zbog čega nokti postaju slabiji.


Uklanjanje kožice

Mnoge žene je grickaju, sijeku, uklanjaju svim i svačim… Stručnjaci savjetuju da kožicu treba ostaviti na miru jer što je više čupkate i siječete to je teže prestati. Osim što zbog tih navika kožica izgleda neuredno i suho, izloženi ste infekciji. Istraživanja su pokazala da zbog oštećenja prilikom uklanjanja kožice nokti s vremenom dobiju brazde. Umjesto zuba za uklanjanje kožice koristite sredstva za njihovo uklanjanje.

Često lakiranje noktiju

Ako nedjeljama bez prestanka nanosite lak za nokte, vaši nokti će postati dehidrirani. U takvim situacijama ćete, nakon što uklonite lak sa noktiju primijetiti bijele tačkice, što znači da su vaši nokti presuhi. Zato je nakon svake dvije do tri nedjelje potrebno napraviti pauzu od nedjelju dana.


Ne korištenje krema i losiona

Suhe i ispucale ruke ne izgledaju lijepo ni zdravo. Isto je i s noktima. Lijep manikir je besmislen ako ne njegujete ruke. Nosite sa sobom kreme za ruke i koristite je često. Najbolja stvar koju možete učiniti za vaše ruke i nokte je redovno korištenje hidrirajućih krema i losiona.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.