x

Kvalifikacije za SP

Ludnica u Skenderiji, BiH nakon velike drame slomila Belgiju!

Bh. košarkaška reprezentacija sinoć je u Skenderiji ugostila Belgiju, a susret 3. kola grupe E prve runde kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo završen je trijumfom i to nakon velike drame rezultatom 72:70!

Dugo se najavljivao meč s Belgijancima u Skenderiji, a nije slučajno Dule Vujošević pozivao na oprez i govorio da nas čeka paklen meč. Bez Kikanovića, naš tim se mučio s gostima i na jedva došao do pobjede.

Dobro smo igrali prvo poluvrijeme, no treća četvrtina je umalo presudila Zmajevima, a Belgijanci su u tom periodu dominirali, pa su ubacili 23 naspram naših mršavih 11 poena.

Otvorili smo meč na najbolji mogući način i bilo je 8:2, ali je do odlaska na prvu dvominutnu pauzu belgijski tim izjednačio na 17:17.

Belgijanci su i poveli početkom druge dionice, no onda smo preuzeli incijativu i uglavnom poenima s penala održavali vodstvo, da bi na poluvrijeme otišli sa sigurnih šest poena prednosti (34:28).

Koliko god to izgledala dobra prednost u meču s malim brojem poena, toliko smo u trećoj četvrtini izgledalo bezidejno i nemoćno, da smo od plus šest došli do minus šest.

U zadnju dionicu Belgija je ušla s vodstvom 51:45 i bilo je jasno da nas čeka težak posao protiv izuzetno kvalitetne selekcije Belgije, koja je tražila prvi trijumf u kvalifikacijama.

Već na uvodu zadnje dionice vidjelo se da će biti drame. Belgijanci nisu popuštali, no nismo im dali da nam se odlijepe. Trojkom Muse uspjeli smo izjednačiti na 59:59.

I kada se trebalo slomiti Belgijance, uslijedila je serija grešaka, a Belgijanci uz malo sreće i čudnih poena dolaze do plus pet na tri minute do kraja meča.

Belgijanci su došli lako do plus osam i izgledalo je da je priča gotova, a onda Halilović i Musa prave seriju i dolazimo na samo tri poena zaostatka.

Uz podršku s tribina, naši momci se nisu predavali, a onda Gordićeva trojka u pravom trenutku za 66:66. Gordić ubrzo ponovo poentira i 9:0 serijom dolazimo do 68:66. Kod rezultata 70:70, dosuđena su slobodna bacanja za BiH, a Gordić oba puta precizan za 72:70 na 3.3 sekunde do kraja. Imali su Belgijanci šut za pobjedu, ali su pogodili kada je već isteklo vrijeme.

Gordić je sa 17 poena predvodio BiH, dok su po 16 ubacili Musa i Stipanović, a 10 Halilović. Na drugoj strani Serron je ubacio 19, a Obasohan 16 poena, Tabu je dodao 13 poena.


(SportSport.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.