x

neobične i drugačije

Magične i jedinstvene destinacije koje vrijedi staviti na listu putovanja

Putovanja su među pet najboljih iskustava u ljudskom životu, inspirišu nas da stvaramo, daju nam nove ideje i kroz njih upoznajemo nove ljude i kulture. Pogledajte nekoliko destinacija koje ćete definitivno dodati na vaše liste za putovanja.

Đavolji most (Devil's Bridge) je most koji se nalazi u Njemačkoj, a napravljen je 1860. godine. Sagradio ga je kralj iz obližnjeg gradića, a naziv je dobio jer su ljudi smatrali da takvo savršenstvo može sagraditi samo vrag. Naime, ukoliko most posmatrate iz daljine, on se presijava u vodi i tako formira savršeni krug. Najbolji period godine kada treba posjetiti ovaj most jeste jesen.


Jezero meduza (Jellyfish Lake) je jezero u državi Palau u kojem žive unikatne vrste meduze. Ovo jezero je okruženo šumom te je na taj način izolirano od drugih voda s kojima bi inače došlo u dodir. Široko je 400 metara, a duboko 30 metara. Dno jezera je toliko duboko da do njega ne dopire nikakav oblik zraka ni svjetlosti. Iznad toga je sloj bakterija, a pri samom vrhu plivaju meduze. Neke od meduza koje plivaju ovim jezerom su smatrane smrtonosnim, ali su potpuno bezopasne za čovjeka.


Maldivi su poznati kao veoma privlačna destinacija te jedno od rijetkih mjesta koje je mnogo ljepše uživo nego preko uređenih i komercijalnih fotografija. Međutim, jedno od popularnih mjesta koje morate vidjeti uživo je more zvijezda.

Mrtvo more u Izraelu je također najniža tačka planete Zemlje te je okruženo pustinjom Negev. Naziv polazi od činjenice da nijedna riba ne može preživjeti u previše slanoj vodi. Veoma je popularna destinacija zato što je moguće plutati na površini vode, usljed prevelike količine soli.


Velika plava rupa je dio okeana koji je širok 300 metara i dubok 125 metara, što tu rupu čini drugom najvećom na svijetu. Još uvijek nije poznato šta se krije na dnu rupe, a brojni naučnici i ekspedicije se spremaju i smišljaju načine na koje će što bolje istražiti ovaj prirodni fenomen.

Na samo jedan sat udaljenosti od Senegala postoji neobično jezero koje je roze boje. Zove se Retba, a boja je takva zbog specifične bakterije koja zbog upijanja sunčevih zraka mijenja boju u crvenu i roze. Roze boja je vidljivija tokom suše, tj. od novembra do juna, a manje tokom sezone kiša, tj. od jula do oktobra.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.