x

Make-up trendovi iz 2019. koje ne želimo vidjeti u ovoj godini…

Posljednjih 10 godina beauty industrija je eksplodirala, a poseban doprinos tome dale su društvene mreže, YouTube i influenserke. Neki trendovi su se dugo zadržali na make-up sceni, neki su se iznova vraćali i nestajali, a neki su bili toliko kratkog daha da ih se i ne sjećamo.

Osim što ćemo u 2020. ući s brojnim novitetima u pogledu šminkanja, od nekih stilova koji su obilježili prethodnu godinu, moramo se oprostiti.

#1 Ekstremno puno highlightera na jagodicama – bye, bye

Ovaj trend je duži niz godina bio jedan od najzastupljenijih, a iako smo navikli da nam se s YouTube-a i Instagrama smješkaju ljepotice baaaš svjetlucavih jagodica i noseva, ekstremno puno highlightera definitivno odlazi u zaborav. Highlighteri dobro izgledaju na profi fotkama, crvenom tepihu i modnim revijama, ali ne i u realnom životu. Naprotiv, na običnom svjetlu ćete izgledati apsolutno pretjerano. U 2020. nećemo ponijeti ni “teško” konturisanje. Izgledaćete 10 puta bolje ako na lice samo suptilno nanesete čarobni prah bronzera.

#2 Što smo sijali, sijali smo!

Iako glitter viđamo gotovo u svim make-up proizvodima – od sjenila, ruževa, preko tuševa, do maski, svima nam je poznato da se šljokice vrlo teško skidaju s lica. Uz to, sve više istraživanja pokazuje da one nisu dobre za okolinu zbog čega bi njihovu upotrebu trebalo svesti na minimum.

#3 “Instagram obrve” – klaunovi stop!

Ako je vjerovati make-up stručnjacima, vrijeme “Instagram obrva”, efekt sjenčanja gelom i poigravanje svijetlim i tamnim nijansama je gotovo. Ne samo da su ovakve obrve izgledale vještački i lažno, već su i zahtijevale puno pažnje i održavanja. To naravno ne znači da u 2020. nećemo nastaviti brinuti o svojim obrvama, ali ćemo to činiti na manje uniformisan i puno prirodniji način.

#4 Metalik ruževi

Sve te nijanse “obučene” u visoki sjaj biće previše odvažne i neprimjenjive u svijetu ljepote u narednoj godini, bar kada govorimo o svakodnevnom make-upu običnih ljudi.


#5 Smeđi ruževi

Iako je u 2019. doživio comeback ovaj trend je definitivno bio kratkog daha, naročito verzija iz “devedesetih” kad smo usne uokvirili olovkom.

#6 Ultra mat ruževi

Sigurno je da mat ruževi neće u potpunosti nestati sa scene, već će ih ljubitelji šminkanja sve češće mijenjati za neke sjajnije proizvode. Mat, suhe usne svakako ne idu u prilog naglašavanju prirodne ljepote te ćemo se u ovoj godini sve više priklanjati sočnijim opcijama ruževa.

#7 Grafički i negative-space tuševi

Iako su bili prisutni na modnim pistama i crvenom tepihu, ovi trendovi nisu namijenjeni da traju, a jedan od razloga je i taj što nisu primjenjivi u svakodnevnom životu. Kada ih kreira ekspert, izgledaju super, ali ako nemate dovoljno vještine u rukama, izgledaćete kao dječiji crtež.

#8 Debeli tuš za oči – no!

Da biste s olovkom postigli pun pogodak morate imati adekvatan oblik očiju, preciznu ruku i još precizniji aplikator, u suprotnom možete izgledati pregrubo, pa čak i kao rakun. Ovakav look ne laska nikome, pa će biti najbolje da ga ostavite u 2019.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.