x

Makeup rutina: Kako odabrati savršenu nijansu pudera?

Zbog doze svježine koju daje licu, mnoge žene širom svijeta izdvajaju puder kao jedan od osnovnih proizvoda svakodnevne makeup rutine. Stoga, potraga za idealnom nijansom može se pretvoriti u stresan i zamoran posao.

Naime, pogrešna nijansa pudera često daje suprotan efekt od onog kojeg smo željeli postići. Presvijetla nijansa pudera čini da vaše lice izgleda umorno, dok tamnija nijansa može ostaviti utisak "maske" na licu. Ali, pronalazak savršene nijanse može biti veoma jednostavan uz nekoliko savjeta.

Otkrijte podton kože

Na bočicama pudera često se mogu pronaći oznake poput W, N i C - što otkriva za koji podton kože je koja nijansa. Tako će dame s toplim podtonom kože na policama posezati za puderom s oznakom W - warm (toplo), dame s hladnim birat će s oznakom C - cold (hladno), dok je N oznaka za neutralni podton kože.


Kako neutralizovati boju lica

Ono što mnoge dame traže kada je izbor pudera u pitanju su oni koji će prekriti i neke nesavršenosti na licu - poput crvenila ili podočnjaka. Naime, ako želite prekriti tamne kolutove ispod očiju, odlično će vam pristajati puderi s roze ili breskvastim bazama, dok su za prekrivanje crvenila odlično rješenje puderi sa žutim bazama koji će savršeno neutralizovati boju lica.


Testiranje nijansi

Kako biste bile sigurne da vam određeni puder odgovara, najbolje je da ga isprobate na vlastitoj koži. Pogrešno je birati puder nanoseći ga na već našminkano lice. Na taj način nećete dobiti realnu nijansu pošto na licu već imate podlogu koja može da utiče na promjenu boje tena. Poklapanje nijanse pudera i tena nećete moći dovoljno dobro da procijenite ni nanošenjem pudera samo na čelo, ili obraze.

Najpravilniji način za testiranje, po savjetima svjetskih vizažista, jeste da malu količinu proizvoda nanesete na čisto lice, na liniju brade, uz uši i vrat. Zatim je potrebno proizvod utapkati četkicom za puder. Nijansa koja se u potpunosti stapa s bojom vašeg lica i ne razlikuje se od boje vrata - prava je nijansa vašeg pudera.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.