x

Mala Francuska: Idealno mjesto za posjetu u vrijeme praznika

Ovaj kvart oduševljava turiste labirintima kanala i starim uličicama sa savršeno očuvanim drvenim trgovinama.

Šarmantni Strazbur (Strasbourg) francuski je grad uz rijeku Rajnu u regiji Elzas, koja je u prošlosti bila poprište krvavih bitaka između Francuske i Njemačke.

Ove dvije zemlje odvaja rijeka Rajna, a povezuje ih niz mostova. Najpoznatiji je od njih obnovljeni most Mimram, koji je danas simbol mira i saradnje. Svejedno, ako niste ljubitelj politike i političkih institucija, ne znači da vas Strasbourg nema čime očarati, pogotovo u božićno vrijeme. U razgledavanje se najbolje uputiti pješice.


Dio ljupkog Strazbur historijskog centra i Mala Francuska. Ovaj kvart oduševljava turiste labirintima kanala i starim uličicama sa savršeno očuvanim drvenim trgovinama. Za vrijeme 16. i 17. vijeka Mala Francuska bila je četvrt gradskih kožara, mlinara i ribara.


Božićni sajam u Strazburu jedan je od većih u Evropi, a tradicionalno se održava još od 1570. godine. Svake godine krajem novembra ulice Strazbura prigodno se ukrašavaju, a na glavnom trgu Plejs Kleber (Place) postavlja se ogromno božićno drvce. U historijskom centru grada, koji se inače nalazi na UNESCO-ovu popisu svjetske baštine, tristotinjak štandova nudi božićne ukrase, umjetnine i tradicionalne delicije poput medenjaka ili kulinarskog specijaliteta foie gras.

Odvažite se posjetiti Strazbur tokom jesenskih i zimskih mjeseci i doživite posebnu čar ovog grada.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.