x

ipak oprez

Mala količina alkohola u prvom trimestru trudnoće vjerovatno ne šteti majki i djetetu

Svi znamo da trudnicama nije preporučljivo da piju alkohol jer ono prema mišljenju većine može uzrokovati velike probleme kako majci tako i bebi. Dakle, prestanak konzumiranja alkohola tokom trudnoće je najsigurniji izbor, ali mala količina u prvih nekoliko mjeseci možda i nije toliko rizična, kaže studija Harvard Health.

Konzumiranje alkohola tokom prvog tromjesečja ne povećava rizik od visokog krvnog pritiska, prijevremenog porođaja ili male tjelesne težine pri rođenju, što su uobičajeni problemi vezani za konzumiranje alkohola tokom trudnoće.

Istraživači su uporedili ishode porođaja kod 5.628 žena koje su bile trudne prvi put u periodu od 2004. do 2011. godine. Više od polovine ovih žena izjavilo je da je pilo alkohol tokom prva tri mjeseca trudnoće.

Oko 19 posto je izjavilo da povremeno konzumira alkohol, 20 posto je izjavilo da ima nisku konzumaciju alkohola (tri do četiri pića sedmično), a 15 posto je izjavilo da konzumira više od sedam čaša na sedmičnom nivou.

Inače, stručnjaci preporučuju da žene ne smiju piti alkohol kasno tokom trudnoće. Jaka konzumacija alkohola tokom trudnoće je povezana s dugoročnim ireverzibilnim stanjem poznatim kao fetalni alkoholni sindrom (FAS).

Bebe rođene s FAS-om mogu biti rođene prije vremena. Ove bebe su često pothranjene i ne razvijaju se kako treba. Neke od njih imaju zečiju usnu i mali otvor za oči, a ostali simptomi koji prate fetalni alkoholni sindrom uključuju malu glavu, kratak nos i probleme s načinom formiranja srca i zglobova.

Djeca s FAS-om također kasnije mogu imati problema s učenjem stranih jezika te učenjem generalno. Isto tako, mogu imati slabu koordinaciju i mogu biti loša u rješavanju matematičkih problema. Uprkos mnogim upozorenjima, ipak oko polovine žene pije alkohol tokom trudnoće.

Svi medicinski savjeti vezani za alkohol u trudnoći uključuju strogu apstinenciju. Međutim, postoje i druge studije koje pokazuju da trudnice koje su povremeno pile, posebnom u prvom trimestru, nisu naštetile sebi i svojim bebama.

U danskoj studiji iz 2012. godine utvrđeno je da niska do umjerena konzumacija alkohola tokom trudnoće nije utjecala na izvršnu funkciju među bebama. Izvršno funkcioniranje je termin koji opisuje sposobnost za obavljanje aktivnosti kao što su planiranje, strategiranje, organiziranje, pamćenje detalja i upravljanje vremenom.

Nalazi studije objavljeni su u časopisu Obstetrics and Gynecology.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.