x

Male tajne velikih majstora kafe

Da biste skuvali jako dobru ili malo drugačiju kafu, morate znati neke trikove.

1. Pomiješajte pola kašičice šećera od šećerne trske uz kafu. Zagrijte malo na laganoj vatri, a zatim prelijte vodom. Karamelizovani šećer daje jedinstveni ukus i miris vašoj kafi.

2. Za šoljicu kafe bez taloga, dodajte kašičicu hladne vode u džezvu sa svježim zrncima kafe i pričekajte pola minute. Zrna kafe će pasti na dno, a nećete morati filtrirati svoje piće.

3. Šoljica hladne kafe za vrući dan - postoji li išta bolje? No, umjesto kockica leda (jer mogu pokvariti ukus napitka), bolje je koristiti posebne kockice kafe. Skuvajte nekoliko šoljica kafe i zasladite po ukusu. Ohladite kafu i prelijte u kalup za led, te zamrznite. Kada poželite hladnu kafu, izvadite nekoliko kockica iz zamrzivača, prelijete mlijekom i uživajte u svom osvježavajućem koktelu.

4. Kafa postaje jednostavno preukusna ako dodamo začine! Stavite prstohvat kardamoma u džezvu, dodajte đumbir, muškatni oraščić ili štapić cimeta. Zagrijte na laganoj vatri. Skuvajte kao obično kafu i prelijte ovom mješavinom. Piće će apsorbovati ukus i aromu začina.

5. Ako dodate dva-tri kristalčića krupne morske soli u kafu, ojačaćete aromu i malo omekšati ukus jake kafe.

6. Ako želite dobiti maksimalno bogat i jak ukus, maknite džezvu s vatre čim kava počne ključati i rasti. Skinite pjenu, promiješajte kafu, a zatim džezvu ponovno vratite na izvor toplote. Ponovite ovu radnju tri puta.

7. Kafa ne treba biti samo napitak, može biti i hrana. Skuvajte nekoliko šoljica kafe. Kada se ohladi do sobne temperature, dodajte vrhnje i prelijte kafu u kalupe za sladoled. I dobićete ponovo izvrsno rashlađenje za vruće dane.

8. Ako želite da vaša kafa dobije mekaniji i baršunast ukus, dodajte pola kašičice maslaca prilikom pripreme.

9. Ako želite kafu bez kofeina, dodajte dvije-tri sjemenke kardamoma u džezvu. Ovaj začin uništava kofein bez mijenjanja blagotvornih svojstava kafe, a dodaje fin i pikantan miris vašem omiljenom napitku.

10. Da biste dobili najbolji ukus i aromu mljevene kafe, zagrijte kafu u džezvi na pola minuta, na laganoj temperaturi, bez dodavanja vode.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.