x

JEDINSTVENA I ZANIMLJIVA

Malta, mjesto gdje se sreću istok i zapad

Arhitekturu, ali i gužvu tokom dana najviše ćete doživjeti u glavnom gradu Valletti.

Crvene telefonske govornice kao u Londonu, jeftine tetovaže i besplatni ulazi u sve klubove razlog su zašto Maltu svake godine posjeti više od milion turista.

Malta nudi nevjerovatno puno zabave za svakoga, po više nego pristupačnim cijenama. Maltežani voze lijevom stranom kao Britanci, a izuzetno ludo pod uticajem Italije. Osim saobraćaja, utjecaj koji su Britanci ostavili vidljiv je i na puno drugih načina. Malta je bila njihova kolonija od 1814. do 1964. godine. Puno su toga posudili upravo od svojih kolonizatora. Uz malteški, engleski je službeni jezik , što je dobro, jer malteši je izuzetno teška kombinacija arapskog, engleskog i talijanskog.


Tokom ljeta Maltu posjeti preko milion turista, koje osim plaža i tipičnog uživanja na Mediteranu privlači i stvarno specifična arhitektura koja je spoj istoka i zapada na poseban način. Sve zgrade i kuće su žute boje ili boje pijeska, što podsjeća na arapske zemlje. Arapi su ostavili puno svoje kulture i običaja tokom 200 godina koliko su tamo vladali. To sigurno spada u ono nešto staro. Kada s tim spojite stare viktorijanske zgrade sa zatvorenim balkonima u svim mogućim bojama i dobili ste šarenu, stvarno zanimljivu i posebnu Maltu. Arhitekturu, ali i gužvu tokom dana najviše ćete doživjeti u glavnom gradu Valletti ili u gradu popularnom za shopping Sliemi, uz naravno nebrojene restorane i kafiće, koji podsjećaju na Italiju.


Na Malti se neprestano nešto grade. Većinu gradova je teško prepoznati ako tamo niste bili nekoliko godina. Dok zelene boje nedostaje, s plavom nema tih problema, osim izuzetno plavog mora, tipične malteške barke uvijek su iste plave boje, a i na zgradama jako vole plavo. Plava je i nevjerojatna laguna na otoku Comino koji je uz otok Gozo jedini naseljen osim Malte. Na Gozo i Comino odlazi se po one fotografije fascinantne obale, koje ćete pronaći kad istražujete Maltu.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.