x

ZBOG ZDRAVLJA

Marko Kon je za 100 dana smršao 36 kilograma: Uz ovaj jelovnik muzičar se oslobodio viška, a jedan detalj mu je najviše pomogao!

Marko Kon je svojevremeno smršao čak 36 kilogram za svega 100 dana, a otkrio je i kako je došao do ovog nevjerovatnog rezultata.

Naš kompozitor i muzički producent je višak kilograma pobijedio uz vrstu dijete koja je apsolutni svjetski hit. Bila je to "dirty" keto dijeta - koju prati potpuno specifičan jelovnik.

Kon je htio da ispuni želju svoje supruge Milice i da njihove slike sa vjenčanja u Las Vegasu budu apsolutno savršene. Marko Kon je tokom 100 dana za sva tri obroka jeo istu vrstu mesa, birajući ona masna. Na primjer, ako je doručkovao svinjski vrat, to je i ručao pa i večerao. Nutricionista Jovana Srejić Ferluga predlaže da kombinujete razne vrste mesa za doručak, ručak i večeru, a ukoliko želite da slijedite Markov primer, onda ne pravite rotacije već ono što pojedete ujutru, jedite i kasnije.


Dan 1
Doručak: 3- 4 šnicle svinjskog vrata

Za šnicle svinjskog vrata potrebno je (za porcije za više osoba): 1 kg svinjskih šnicli od vrata, 3 glavice crnog luka, so i biber (belo vino po želji, 2 dl).

Priprema: Šnicle istrljati solju i pobiberiti. Ostaviti ih nekoliko minuta da odstoje pa posudu u kojoj se peku, zagrijati ulje i peći ih dok ne porumene sa obe strane. U posudu dodati sitno sjeckani crni luk i prodinstati ga. U vatrostalnoj posudi ređati šnicle, dodati preko njih luk, začiniti kašikom vegete (naliti čašom bijelog vina) i staviti da se peče. Provjeriti nakon pola sata da li su omekšale. Ukoliko treba, dodati još malo vode. Izvaditi meso iz pećnice i servirati toplo.


Ručak: šnicle svinjskog vrata.

Večera: nekoliko komada masne ribe (losos, haringa, skuša, bakalar), pripremljena sa puterom.

Prijedlog nutricioniste za prvi i sve ostale dane dijete je sljedeći: uz obroke dodajte svježu salatu: miks zelene salate, rukolu, spanać, kupus i praziluk. Možete da imate i dvije užine. Prva neka bude šolja punomasnog jogurta, a druga šolja voća (maline, kupine, borovnice, brusnice, ribizle, jagode) i 20 g jezgrastog voća (orasi,lešnici, bademi, pistaći).

Kao prilog uz meso može se dodati: karfiol, brokoli, kelj, prokelj, zelenu boraniju, vrste povrća sa najmanjim sadržajem ugljenih hidrata.


Dan 2

Doručak: biftek.

Ručak: biftek.

Večera: nekoliko komada masne ribe (losos, haringa, skuša, bakalar), pripremljena sa puterom.


Dan 3

Doručak: nekoliko svinjskih krmenadli sa začinima po izboru.

Ručak: nekoliko svinjskih krmenadli sa začinima po izboru.

Potrebno je (za porcije za više osoba): 1 kg krmenadli. Za marinadu: 2 glavice crnog luka, pola veze peršuna, 250 ml crnog vina, 250 ml ulja, list lovora, mljeveni biber.

Priprema: Sitno isjeckajte crni luk i peršunov list. Dodajte crno vino i ulje, lovorov list i biber. Ovom marinadom premažite svaki komad mesa i ostavite da odstoji na hladnom bar dva sata prije pečenja.

Večera: nekoliko komada propržene mljevene junetine.


Dan 4

Doručak: jagnjeći kotleti.

Ručak: jagnjeći kotleti.

Primjer jela od jagnjećih kotleta

Potrebno je: 1 kg jagnjećih kotleta, 1 plavi patlidžan, 2 crvene paprike, 2 žute paprike, 400 g tikvica, so, biber, 250 g paradajza, 1 glavica crnog luka, 5 čena bijelog luka, 4 kašike maslinovog ulja, 1 kašika isitnjene majčine dušice, lovorov list, 6 zrna bibera, 2 ceđene pomarandže, 10 svježih ribizli, 2 kašike džema od ribizle, 1/2 kašičice suhog timijana, so, mljeveni biber.



Priprema: Povrće, osim paradajza, očistite i isitnite. Patlidžan malo posolite. Paradajz zasijecite u obliku krsta, prelijte vrelom vodom i oljuštite, zatim presijecite na četiri dijela, uklonite sjemenke i isjeckajte na kockice. Crni luk i dva čena bijelog luka oljuštite, nasjeckajte i propržite na dvije kašike ulja. Patlidžan osušite papirnim ubrusima i dodajte ga luku zajedno sa majčinom dušicom i lovorom. Poklopite i ostavite da lagano vri 15 minuta. Nakon pet minuta dodajte tikvice, paradajz i papriku i začinite po ukusu. Preostalo ulje dobro zagrijte, pa dodajte krupnije isječena tri čena bijelog luka i biber u zrnu. Preko stavite jedan po jedan kotlet da se prži ravnomerno sa obe strane. Za to vrijeme u većoj posudi izmiješajte sok od pomarandže, zrna ribizle, džem, timijan, so i mljeveni biber. Ispržene kotlete poređajte na tanjir preko povrća, pa prelijte aromatičnim sosom od ribizli.

Večera: biftek.



Dan 5

Doručak: nekoliko komada propržene mljevene junetine.

Ručak: propržena mljevena junetina, nekoliko komada. Primjer jela sa mljevenom junetinom.

Potrebno je: 1. 5 kg mljevene junetine, 400 g bukovače, kašičica mljevene paprike, 2 dl soka od paradajza, 100 g slanine, 3 dl juneće supe, 5 kašika ulja, kašika gustina, origano, mješavina začina, so, biber, kašika ulja, kašika gustina i praziluk.


Priprema: Praziluk i bukovače isjeći na kockice, a slaninu na štapiće. Na malo ulja propržiti praziluk i slaninu, a zatim dodati mljevenu junetinu i bukovače pa i njih kratko propržiti. Postepeno dolivati juneću supu i dinstati. Kada je meso upola gotovo, dodati sok od paradajza, mljevenu papriku, origano i začine po ukusu. Dinstati dok meso ne omekša, a tečnost napola ne uvri. Pred kraj dinstanja dodati malo gustina i kuhati dok se ne dobije odgovarajuća gustina.

Večera: pileći ražnjići sa slaninom.

.

.

.

Izvor: Blic Žena

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.