x

biser egejske obale

Marmaris, turski grad koji odiše duhom Grčke

Duž cijele obale otvoreni su barovi, kafići i restorani.

Do prije nekoliko decenija, Marmaris je bio malo ribarsko naselje i nosio je naziv Fiskos. Danas važi za jednu od najljepših destinacija na turskoj obali ili, drugim riječima, mjesto na kojem možete uživati tokom cijele godine, jer temperature rijetko padaju ispod 20 stepeni Celzijusa.

Turska obala je iz godine u godinu sve privlačnija bh. turistima, što zbog sjajnih aranžmana i ponude, što zbog prirodnih ljepota u kojima je moguće uživati čak i van ljetne sezone.

Iako je nešto skuplji od, recimo, Antalije – grad Marmaris je definitivno jedna od lokacija koju vrijedi posjetiti. Prije nego je u svijetu proglašena pandemija koronavirusa, koja je nanijela ozbiljan udarac turističkom sektoru, Marmaris je svakog ljeta posjećivalo nešto više od pola miliona ljudi.


Udaljen 150 kilometara od aerodroma Milas, 100 kilometara od Bodruma i 80 kilometara od Kušadasija – Marmaris važi za biser egejske obale.

Poznat je i kao grad koji ne spava, odnosno lokacija na kojoj 24 sata u sedmici možete pronaći niz interesantnih dešavanja. Duž cijele obale otvoreni su barovi, kafići i restorani – što privlači veliki broj turista koji nakon dugog dana na plaži žele uživati u bogatom noćnom životu i sjajnoj turskoj gastronomiji.

Vrijedi naglasiti da je tokom ljeta dostupan i taksi s kojim možete posjetiti neke od turskih i grčkih otoka, a najpopularnije su posjete Rodosu.


U Marmarisu se možete sunčati na više od deset kilometara obale. Plaže su prilagođene djeci i odraslima, a pijesak je uglavnom crn i šljunkovit. Gornja polovina plaža je prekrivena suncobranima i ležaljkama koje je moguće iznajmiti po vrlo jeftinim cijenama. More je toplo, čisto i idealno za plivanje.

U zimskom periodu u ovom gradu boravi oko 30.000 ljudi, a ljeti se taj broj povećava na 300.000. Prema riječima lokalnih turističkih vodiča, među posjetiteljima su parovi, cijele porodice, velike i manje grupe ljudi… U ponudi je nekoliko stotina hotela, a više od 90 posto kapaciteta je popunjeno tokom cijele sezone.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.