x

Marokanska kuhinja: Taktouka - topla salata

Marokanska kuhinja prepuna je maštovitih jela od povrća punih okusa. Jedno od njih je taktouka – topla salata od mekog povrća koja se poslužuje kao prilog ili rustikalni namaz za lepinje i sendviče.

Sastojci: 2 velike paprike, 3 kašike maslinovog ulja, 4 velike rajčice, 2 čehna bijelog luka, 2 kašike sjeckanog peršuna, 2 kašike sjeckanog korijandra, 1 kašičica dimljene mljevene paprike, pola žličice kima, 1 prstohvat kajenskog bibera, pola žličice soli, pola kašičice šećera u prahu.


Priprema: 

1. Na roštilju ili pod grillom u pećnici pecite papriku i okrećite je svake 3 do 4 minute dok lagano ne zagori i omekša. Stavite je na tanjur, prekrijte krpom i ostavite sa strane da se ohladi.

2. U međuvremenu rajčice blanširajte u vrućoj vodi, ogulite ih, očistite od sjemenki i grubo nasjeckajte rajčice na komade od 1,5 cm. Paprike ogulite i očistite od sjemenki te ih nasjeckajte na komade od 1,5 cm.


3. U dubokoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa dodajte sjeckani bijeli luk pa za desetak sekundi i nasjeckanu rajčicu, začine, začinsko bilje, so i šećer. Poklopite i pirjajte 10 minuta dok rajčice ne omekšaju.

4. Povremeno promiješajte. Dodajte nasjeckanu papriku i pomiješajte sve sastojke. Ostavite da lagano krčka 10 minuta dok sva tekućina ne ispari.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.