x

Mazda 6 preuzima BMW-ovu recepturu

Mazda se već dokazala u dizajnerskom smislu, ali i po pitanju performansi. Vrijeme je za novi iskorak.

Ono što Alfa Romeo može u Evropi, to Mazda radi na svjetskom nivou. Tu prije svega mislimo na dizajn, a tezu da su trenutno najbolji u tome što rade potvrđuju brojna priznanja. Jedan od najnovijih dokaza je Mazda 3, a u istom smjeru će vjerovatno i Mazda 6.

Kako saznaje američki Car&Driver, nova generacija Mazdine limuzine na scenu stupa 2022. godine. Ostavimo li dizajn na trenutak po strani, najveća novost je da će model donijeti drastičan iskorak japanskog brenda. Naime, automobil će u neku ruku preuzeti BMW-ovu formulu, a ona uključuje zadnji pogon i redni šest-cilindarski motor.

Malo je dostupnih informacija. Spominju se nova platforma, uzdužno postavljen motor te SkyActiv-X tehnologija sa 48V sistemom. Zanimljiv je i podatak kako bi isti motor trebao zaživjeti i u Lexusu, i to u modelima IS i RC, saznaje američka publikacija.

Kao da nam to sve nije dovoljno, recimo i kako će Mazda 6 inspiraciju naći u konceptu iz 2017. godine. A to je Vision Coupe, sportski coupe s četvoro vrata kojem se divimo putem priloženih rendera. I da, postoje velike šanse da šestica dobije coupe izdanje u formi duhovnog nasljednika RX-a. Uostalom, svi se još sjećamo koncepta RX-Vision.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.