x

jasan stav

Mbappe objasnio zašto je osvajanje Lige prvaka važnije od Zlatne lopte

PSG-ov napadač Kylian Mbappe je izjavio kako je osvajanje Lige prvaka važnije od nagrade Zlatna lopta jer smatra da pojedinačne nagrade ne garantuju mjesto u historiji.

"Najvažnije je osvojiti Ligu prvaka jer možete osvojiti Zlatnu loptu i ne ostati u historiji. IgraŠ s 10 igrača, ne igraš sam. Da je u pitanju tenis, rekao bih da je Zlatna lopta bitnija, jer igrate sami. Nogomet je ekipni sport i mislim da ako želite osvojiti Zlatnu loptu, onda morate osvojiti Ligu prvaka. Trenutno ne možete osvojiti Zlatnu loptu bez Lige prvaka, to je tako važno u očima svijeta. Želim prvo osvojiti Ligu prvaka. Ako mogu osvojiti Zlatnu loptu, u redu, ali moj cilj je prvo osvojiti Ligu prvaka", rekao je Mbappe za ESPN na pitanje da li bi radije osvojio Zlatnu loptu ili Ligu prvaka.

Podsjetimo, Zlatna lopta je najvažnija pojedinačna nagrada u nogometu, a krajem godine se svaki vrhunski igrač takmiči za titulu.

Posljednjih 10-tak godina nagradu su osvajali Cristiano Ronaldo i Lionel Messi. Obojica imaju najveći broj nagrada - po pet.

Hrvatski i Realov veznjak Luka Modrić prekinuo je tradiciju nakon što je prošle godine osvojio Zlatnu loptu poslije podviga u Ligi prvaka i na Svjetskom prvenstvu 2018. godine.

Mbappe je tada uručen Kopa trofej, nagrada France footballa za najboljeg igrača do 21 godine. Pobjednika biraju bivši osvajači Zlatne lopte, a imenovan je po bivšoj francuskoj nogometnoj zvijezdi Raymondu Kopi.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.