x

McLaren F1 skinut sa trona, Speedtail novi kralj brzine

Razvoj McLarena Speedtail nastavlja se ubrzanim tempom. Slavni proizvođač supersportskih automobila Wokinga nekoliko puta je probio barijeru od 400 km/h u testovima velike brzine održanim u NASA svemirskom centru Kennedy na Floridi.

McLaren je objavio detalje svog prototipa XP2 i potvrdio da je premašio brzinu od 400 km/h više od 30 puta s glavnim testnim vozačem Kennyjem Brackom za volanom, dok su inženjeri usavršavali dinamičke osobine automobila na velikim brzinama.

Iako je P1 takođe bio beskompromisan hipersportski auto, tek se Speedtail smatra dostojnim nasljednikom legendarnog modela F1.

Prvi automobili koji su spremni za kupce sada ulaze u fazu proizvodnje u McLaren proizvodnom centru u Wokingu, te se može očekivati da su prve isporuke planirane u prvoj polovini 2020. godine.

S dužinom od 5.137 mm novi Speedtail je više od pola metra duži od modela P1, ali je i uži, te je svaki njegov kvadratni centimetar dizajniran je za miniziranje otpora zraka i povećanje maksimalne brzine. Speedtail snagu crpi iz hibridnog sistema gdje osnovu čini moćni V8 motor, a ukupna snaga iznosi čak 1.050 KS.

McLaren Speedtail koštaće 1,75 miliona funti i "unuk" je McLarena F1. To je ujedno i prvi model McLarenovog novog poslovnog plana pod nazivom Track 25.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.