x

u čast legendi

McLaren napravio podsjetnik na F1 bolid kojim je žario i palio Ayrton Senna

McLarenov odjel za posebne operacije (MSO – McLaren Special Operations) predstavio je trkaći model P1 GTR u bojama koje su krasile Sennin bolid MP4/4 kojim je prije 30 godina stigao do prve titule u Formuli 1.

Posljednji dokaz da su u McLarenovom odjelu za posebne operacije spremni ispuniti svaku želju svojih kupaca je trkaći model P1 GTR koji svojim izgledom podsjeća na McLarenov F1 bolid MP4/4 kojim je legendarni Brazilac Ayrton Senna 1988. godine furiozno stigao do svoje prve (od tri) titule u Formuli 1.


U bojama karoserije koje jasno asociraju na tadašnjeg glavnog sponzora McLarenovog tima (Marlboro) unikatni P1 GTR s redizajniranim aerodinamičkim komponentama na karoseriji nosi i Sennin startni broj 12, a tu je i zastava Brazila.


Pored jedinstvenog logotipa (stilizirano slovo S) jedan od najzanimljivijih detalja na automobilu svakako je i jedna od Senninih najvećih izjava napisana na jednodijelnoj karbonskoj šasiji: "Nisam stvoren da završim na drugom ili trećem mjestu. Stvoren sam da pobjeđujem".


Lakši od cestovnog modela, P1 GTR nije namijenjen za korištenje na javnim cestama, a McLaren je u čast obilježavanja 20 godina od pobjede modela F1 GTR na francuskoj trci izdržljivosti 24 sata Le Mansa od 2015. do 2016. godine napravio samo 58 primjeraka koji su se prodavali za nešto više od 2,1 milion eura.


Primjerak u čast Ayrtona Senne i dalje pokreće 3,8-litarski biturbo V8 motor potpomognut elektromotorom, a 1.000 konjskih snaga dovoljno je za ubrzanje od 0 do 100 km/h ispod 2,8 sekundi i 349 km/h.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.