x

Medenjaci: Tradicija slatka poput meda

U vrijeme praznika živimo u bajkovitom svijetu tradicionalnih keksića, kolača i kolačića.

Pladnjevi su prepuni raznovrsnih ukusnih i mirisnih zvjezdica, kuglica, roščića, loptica, mjeseca, prutića, ploškica i puslica, koje s posebnom radošću spremamo po receptima naših najdražih - mama i baka. Sa sjetom listamo požutjele sveske s njihovim receptima i u mislima se vraćamo u djetinjstvo, u tople mirisne kuhinje i nježne zagrljaje.

Medenjaci su takođe poznata poslastica iz vremena naših baka. To su kolači koji su obilježili svačije djetinjstvo. Ukusni su i, što je najvažnije, zdravi su, te se mogu konzumirati bez ustručavanja. Ono što je jednostavno kod medenjaka je njihova priprema: brašno, maslac, med, jaja i začini, koji su od presudnog značaja za ukus.

Mada se o ukusima ne raspravlja, medenjaci posjeduju nenametljivu slast koja prija i onima koji slatko ne jedu. Onima koji, pak, u slatkišima uživaju, ispunjavaju potrebu za slatkim u potpunosti. Medenjaci se isključivo prave od meda i od njega potiče sva njihova slast. Odsustvo šećera, kvasca, praška za pecivo i sličnog garantuje vam da uživate u slasnom i zaista zdravom zalogaju.

Puno prije nego što su se medenjaci u svom modernom obliku prvi put pojavili u evropskim samostanima u srednjem vijeku, stari Egipćani uživali su u pečenim kolačima zaslađenim medom.

Pripremali su se od brašna, jaja i meda te klinčića, anisa i bibera - začina koji su se u to doba koristili u narodnoj medicini.

Dugotrajnost je takve kolače činila idealnom hranom, koju je lako pohraniti.

U Njemačku su najvjerovatnije došli iz belgijskog grada Dinanta, najprije u Ahen u blizini belgijske granice, a potom u Nirnberg u Franačkoj, na jugu Njemačke. To je, najvjerovatnije, mjesto porijekla najpoznatijih njemačkih specijaliteta od meda, koji danas imaju međunarodni ugled i zakonom su zaštićeni.

Nekad su medenjaci bili okrugli i svijetlobraon boje. Danas su i oni podlegli zakonima tržišta i postali šareniji, raznih oblika i egzotičnijih ukusa, ali je osnova za njihovu izradu ostala nepromijenjena. Da bi medenjaci imali tako neodoljiv ukus zaslužne su i domaćice, koje ove kolače uvek mijese ručno - jer drugačije ne može.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.