x

Medicinski radnici u Domu zdravlja Ilidža i lokalno stanovništvo idu u izolaciju zbog žene koja je preminula od koronavirusa!

Svi zdravstveni radnici, ali i lokalno stanovništvo koji su bili u dodru sa ženom, koja je danas preminula u Domu zdravlja na Ilidži, bit će stavljeni u izolaciju, kazao nam je portparol JU Domovi zdravlja Sarajevo Arman Šarkić.

- Pretpostavka je da je žena prvo otišla u ambulantu u Hrasnici, kojoj pripada, pa tek onda došla u Dom zdravlja na Ilidži. Zbog toga ćemo provjeriti sve, po imenu i prezimenu, ko je sve imao kontakta sa njom, kako bi te osobe stavili u izolaciju i spriječili dalje širenje zaraze. Osim doktora i drugih medicinskih radnika, u izolaciji će biti i lokalno stanovništvo koje je kontaktiralo ovu ženu - kazao nam je Šarkić.


S obzirom da će se u izolaciji naći i zdravstveni radnici, to će svakako otežati rad Doma zdravlja na Ilidi.

- Upravo na ovom slučaju se pokazuje ispravnost naših stalnih apela, koje već sedmicama upućuju sve zdravstvene ustanove u Sarajevu, a to je da ljudi sami priavljuju svaki svoj kontakt koji bi ih mogao dovesti u vezu sa koronavirusom. Medicinari nisu detektivi i nemaju detektore laži, pa da sami istražuju ko je imao takve kontakte, a ko nije. Također, prvo zdravstvene ustanove kontaktirajte telefonom, a nemojte samo banuti, kako bi se i doktori mogli pripremiti za preglede u takvim slučajevima i da se ne bi nepotrebno izlagali eventualnoj opasnosti da i sami budu zaraženi. Najgori mogući scenario u vrijeme ovakvih situacija je da se zaraza "uvuče" među medicinske radnike, jer ako oni budu zaraženi, ko će pomagati ostatku stanovništva - poručio je Šarkić.

.

.

.

.

.

.

.

.

(oslobodjenje.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.