x

atraktivna ideja

Mercedes u Šangaju pokazao koncept GLB

Kompanija Mercedes-Benz je na Sajmu automobila u Šangaju predstavila svoj Concept GLB.

Radi se o konceptu koji najavljuje produkcijski model istog imena te koji demonstrira koje bi se SUV ideje mogle realizirati na platformi kompaktnih automobila uz GLA kao sportski model.

Što se tiče koncepta, on je rezultat nešto drugačijeg pristupa dizajnu crossovera koji podsjeća na GLK svojim robusnim izgledom.

Koncept je dug 4,62 metra, a njegovo međuosovinsko rastojanje iznosi 2,82 metra. To je dovoljno za tri reda sjedišta u kabini, odnosno za smještanje do sedam putnika. Iz Mercedesa tvrde da dva odvojena sjedišta nazad nisu samo za "hitna" i kratka putovanja, nego da se u njih mogu udobno smjestiti dvije osobe srednje visine.

Osim toga, SUV je tipični član Mercedesove porodice kompaktnih automobila i to je posebno vidljivo naprijed gdje je instrument tabla identična onoj u A-Klasi osim specijalnog tretmana kožom, što je normalno za koncept.

Međutim, eksterijer je nešto što nismo dugo vidjeli od Mercedesa, mali mišićavi SUV s jasnim konturama i naglašenim snažnim izgledom. To je naglašeno zaštitom karoserije i BF offroad gumama sa 17-inčnim naplacima od legura. Kratki prevjesi i dodatno LED osvjetljenje u kombinaciji s crnim krovom daju GLB-u avanturistički izgled koji je veoma privlačan.

Koncept pokreće 2,0-litarski benzinski motor koji razvija 224 KS i 350 Nm obrtnog momenta, a koji je uparen s osmostepenim mjenjačem s duplim kvačilom. Snaga se prenosi na sva četiri točka putem 4Matic sistema s tri moda.

"Zapitali smo se ima li mjesta između modela GLA i GLC u našoj uspješnoj SUV ponudi. Concpet GLB je odgovor na to pitanje jer demonstrira naše kreativne ideje za ovaj segment", izjavila je Britta Seeger, članica uprave Daimlera.

Mercedes nije otkrio planove za GLB, ali logika govori da je blizu produkcijse forme u kojoj bi se trebao pojaviti već naredne godine.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.