x

Mercedesov projekat sa Kinezima vrijedan 780 miliona dolara

Auto kompanije Mercedes i Džili dogovorili su saradnju i zajedno će izbaciti seriju Smart električnih vozila, a čitav projekat vrijedan je 780 miliona dolara.

Ove dvije kompanije će uložiti po otprilike 390 miliona dolara i u Kini će izgraditi "premijum verziju inteligentnih električnih vozila" koja će se prodavati pod imenom Smart, a izrađivaće se u Ningbou južno od Šangaja.

Kako su Džili i Mercedes javili, ovo vozilo će kao "glavnu bazu" imati Kinu i Njemačku, Mercedes će raditi na dizajnu dok će Džili biti zadužen za inženjerski dio posla.

Kada su u martu 2019. godine objavili da će do saradnje doći, najavili su da će razvijati sljedeću generaciju Smart električnih vozila i ona će se naći u prodaji od 2022. godine, a prema posljednjim informacijama to se neće mijenjati.

"Dobili smo sve neophodne dozvole za rad i spremni smo da krenemo u zajedničku avanturu sa našim partnerom Džilijem i za to se pripremamo već mjesecima. Ova saradnja donijeće novu generaciju vozila koja ne zagađuju okolinu", kaže Ola Kalenius, jedan od direktora Dajmlera i Mercedes Benca.

"Radićemo zajedno sa Mercedes Bencom kako bismo transformisali Smart u vodeći brend na tržištu električnih automobila i nadamo se da ćemo zadovoljiti potrebe kupaca na globalnom nivou", rekao je direktor Džili Holdinga, Li Šufu.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.