x

ALTERNATIVNI IZVORI

Meso koje ćemo konzumirati 2040. godine neće biti životinjskog porjekla

Naučnici predviđaju da će do 2040. godine 60 posto mesa biti ili biljnog porjekla ili uzgojeno u laboratoriji, piše Independent.

Globalna konsultantska firma AT Kearney koja je provela istraživanje navodi da će ova velika promjena biti rezultat porasta svijesti o posljedicama koje uzgajanje stoke za prehranu ima po okoliš, kao i sve veća popularnost veganstva i vegetarijanstva.

Uzgoj mesa u laboratoriji radi se na način da se od žive životinje uzmu ćelije koje se ne razmnožavaju u organizmu životinje, već u laboratoriji.

Od jedne ćelije koju ubacite u bioreaktor nastaje veći komad mesa pogodan za konzumaciju. Na taj način dobijamo meso koje je u suštini isto ono meso koje bismo dobili ubijanjem određene životinje.

Proizvodi koji imaju hranjive vrijednosti slične onim iz mesa, a dobijene su iz biljnih proizvoda su realnost koja zahvaljujući sve popularnijim trendovima veganstva i vegeterijanstva postaje značajan dio industrije mesa. Naučnici i analitičari vjeruju da će ova dva izvora do 2040. godine zasigurno preuzeti primat u mesnoj industriji.

Već postoje mnoge firme koje se bave proizvodnjom mesa na ovaj način, no laboratorijsko meso se još uvijek nije našlo u prodaji.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.