x

Messer i CVC dogovorili sa Lindeom kupovinu dijelova američkog posla!

Stručnjaci za industrijske plinove Messer i CVC Capital Partners Fund VII („CVC“) postigli su sporazum sa kompanijom Linde AG o preuzimanju većeg dijela Lindeovog posla s plinovima u Sjevernoj Americi kao i pojedinih poslovnih aktivnosti u Južnoj Americi.

Kupljena sjeverno i južnoamerička društva su sa ca. 5.100 zaposlenika u 2017. godini ostvarila promet od 1,7 milijardi US dolara (1,4 milijarde eura), kao i Ebitdu od ca. 360 miliona US dolara (305 miliona eura). Kupovna cijena od 3,3 mlrd. US dolara (2,8 mlrd. eura) će u momentu zaključenja podlijegati uobičajenim prilagodbama. Transakcija također zavisi i od uspješnog okončanja planirane fuzije između plinskih kompanija Linde i Praxair, kao i od odobrenja nadležnih organa za pitanja monopola.

Joint venture između Messera i CVC Fund VII poslovat će pod nazivom MG Industries pod markom Messer.

Messer, najveća svjetska kompanija za industrijske plinove kojom rukovodi vlasnik, u MG Industries će unijeti svoja operativna zapadnoevropska društva. Organizacije u Španiji, Portugalu, Švicarskoj, Francuskoj, Beneluxu, Danskoj i Njemačkoj su sa 780 zaposlenika u 2017. godini ostvarile promet od 334 miliona eura. Na svjetskom nivou, Messer je sa 5.675 zaposlenika ostvario godišnji promet veći od 1,2 mlrd. eura.

„Sa ovim strateškim partnerstvom iskoristit ćemo jedinstvenu šansu da se vratimo na sjeverno i južnoameričko tržište i napravimo globalnog igrača u biznisu sa industrijskim plinovima“, rekao je Stefan Messer, vlasnik i CEO Grupacije Messer sa sjedištem u Bad Sodenu u Njemačkoj.

U procesu restrukturiranja Grupacije Messer 2004. godine sjevernoamerički biznis prodat je francuskoj kompaniji Air Liquide SA. „Poznavanjem branše i znanjem u oblasti tehnike primjena, sa operativnom ekspertizom i globalnom mrežom CVC-a, te sa veoma iskusnim i motiviranim zaposlenicima, dalje ćemo širiti naše poslove“, dodao je g. Messer.

Alexander Dibelius, managing partner i rukovodilac DACH-a u CVC-u dodaje: „ Radujemo se saradnji sa Grupacijom Messer kao i sa porodicom Messer, sa kojom godinama njegujemo blizak kontakt. Messerove kompetence u oblasti inženjeringa i tehnike primjena su bitni faktori za budući razvoj kupljenih aktivnosti.“

Kompanija Messer djeluje u BiH od 1997. godine sa tri svoja društva, tri fabrike, nekoliko distributivnih centara i jedna je od najvećih stranih investitora u BiH za šta su i dobili priznanje od FIPA-e u 2009. godini.


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.