x

MG sprema rivala Dacijinom Sanderu

​MG je napravio revoluciju na evropskom tržištu jeftinih automobila svojim SUV asortimanom.

Dolazak na scenu termičke verzije MG-a ZS i HS nije prošao nezapaženo. Oba modela se mogu pohvaliti da su jedna od najjeftinijih opcija u svojim segmentima.

Posebno treba istaći ZS, jer je relativno povoljan svuda u Evropi, a i na našem tržištu gdje košta manje od 20 hiljada evra.

Strateški plan MG-a za Evropu do 2024. godine uključuje veliki broj noviteta. A jedan od njih će ojačati poziciju "Morisove garaže" kao jednog od najistaknutijih brendova jeftinih automobila.

Na dnevnom redu je lansiranje novog modela čiji će cilj biti okončanje vladavine Dacije Sandero. U centru pažnje je najprodavaniji jeftini automobil u Evropi.

To je jedan od posljednjih "plodova" koje će donijeti utvrđeni putokaz. Do 2024. godine očekuje se dolazak na scenu nasljednika modela MG3, koji MG plasira u Velikoj Britaniji i koji je, nažalost, osuđen na smrt. MG3, iako jedan od najjeftinijih automobila na britanskom tržištu, neće imati mjesta u gami.

Gaj Pigounakis, komercijalni direktor MG-a, potvrdio je u ljeto prošle godine koliko je modelu MG3 ostalo da živi: "MG3 će trajati još 12 do 18 mjeseci, prije nego što bude zamijenjen. Ali nećemo ga zvati MG3." Morris Garage je odlučio da okrene novi list kako bi počeo "od nule" u segmentu subkompaktnih modela.

Prazninu će zauzeti potpuno novi model. Vozilo će morati da ispuni ambicioznu misiju – završiti vladavinu Dacije Sandero. Ime ovog modela nije poznato, biće automobil sa termičkim motorom i imaće blagu elektrifikaciju.

MG je isključio da je nasljednik potpuno električni automobil. Baterije su i dalje preskupe. Među tehnologijama dostupnim na tržištu koje će omogućiti elektrifikaciju novog modela bez značajnog uticaja na prodajnu cijenu je lagana hibridizacija. Preciznije, to će biti MHEV sa sistemom od 12 ili 48 volti.

To neće biti prvi automobil ove marke sa tehnologijom MHEV. Daleko od evropskih granica, brend je već prodao automobile sa blagom hibridizacijom, MG Hector, na primjer, prenosi AutoRepublika.

MG3 koji se trenutno može naći u Velikoj Britaniji doživio je posljednje ažuriranje 2018. Sa početnom cijenom od 13.795 funti (15.715 evra) jeftiniji je od Dacije Sandero Stepway koji košta 14.395 funti (16.400 evra) i skuplji od Dacije Sandero koji je dostupan od 12.995 funti (14.800 evra).



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.