x

RIM

Mistična tajna najpoznatije ključaonice na svijetu: Povezana je s jednim redom vitezova

Kad se proviri kroz ovu ključaonicu, vidi se crkva Svetog Petra u Vatikanu


Sa 43 miliona stranih turista koji svake godine posjete Italiju, ova zemlja je peta najposjećenija destinacija na svijetu. Nezaobilazan dio posjete svakako je vječiti grad Rim, koji krije brojne tajne. Jedna od njih je i ključaonica koja se nalazi na jednom od sedam rimskih brda. Nije u pitanju obična ključaonica, već ona koja krije veliku tajnu.

Gdje se nalazi

Ova, na svijetu jedinstvena ključaonica nalazi se na sredini tamnozelenih vrata Ambasade Malteških vitezova. Ova historijska znamenitost smještena je na Trgu Malteških vitezova i ispred same zgrade najčešće je red turista koji strpljivo čekaju kako bi samo provirili kroz ključaonicu.

Kad pogledate kroz nju, ugledat ćete kao na dlanu kupolu crkve Svetog Petra u Vatikanu uokvirenu bajkovitim pejzažom rimskog zelenila. Sama zgrada ima izuzetno zanimljivu historiju i povezana je s redom Malteških vitezova.

Najpoznatija ključaonica na svijetu jedna je od znamenitosti Vječitog grada, ali ukoliko ne znate za nju, može se dogoditi da jednostavno prođete pored zelenih vrata i da ne obratite pažnju ne sluteći da su propustili priliku na neobičan pogled na najčuveniju crkvu na svijetu.

Ključaonica, kao i sama zgrada je vlasništvo Malteških vitezova katoličkog vjerskog reda koji je nastao u Jerusalemu u 11. stoljeću. Prema međunarodnom pravu, oni danas uživaju suverenitet na imanju koje im pripada, a gdje se nalazi njihova ambasada u Italiji.

Rimska legenda

Sam Trg Malteških vitezova, gdje je smještena i njihova ambasada, projektirao je Đovano Batista Piranezi u drugoj polovini 14. stoljeća. Kao inspiracija za projekt poslužila mu je jedna od brojnih rimskih legendi. Predanje kaže da brdo Aventin zamišljeno kao brod koji će otploviti na nebo, zbog čega je Piranezi na samom trgu ugradio brojna nautička obilježja. Tamnozelena vrata Ambasade Malteških vitezova simboliziraju ulaz na palubu broda. Uređene bašte koje se vide kroz ključaonicu su zamišljena užad i oprema na brodu.


Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.