x

Razotkrivanje glavnih mitova o gubitku kilograma

Mitovi o mršanju u koje ne trebate vjerovati

Mršanje je cilj mnogih ljudi širom svijeta. Ako ste pokušavali skinuti dodatne kilograme, vjerovatno ste izgubljeni i ne znate koje trendove treba slijediti, a koje ne. U industriji zdravlja i fitnessa, ponekad je teško znati koji je ispravan izbor.

Neke dijete vam obećavaju brz gubitak kilograma u samo nekoliko dana, dok s druge strane stručnjaci savjetuju da ne pratite nikakve rigorozne principe ishrane. Mediji su preplavljeni s previše informacija o gubitku kilograma, stoga je sasvim normalno da ni sami ne znate u šta trebate vjerovati. Body.ba vam donosi nekoliko mitova povezanih s gubitkom kilograma koji nisu tačni:

Mit 1: Izgladnjivanje je najbolji način za mršavljenje

Smanjivanje unosa kalorija može utjecati na vaše ciljeve mršavljenja. Ako drastično smanjite dnevni unos kalorija, vaše tijelo prelazi u režim uštede energije kako bi preživjelo. Izgladnjivanje također dovodi do hroničnih promjena u metabolizmu jer uzrokuje opadanje čiste mišićne mase što dalje smanjuje brzinu metabolizma. Ukratko, mogli biste nakratko brzo izgubiti kilograme, ali to dolazi po cijenu vaše mišićne mase, dok će vam zalihe masti ostati iste. A nakon što ste na redovnoj dijeti, težina bi se mogla brzo vratiti, usporavajući metabolizam.

Mit 2: Ugljikohidrate treba izbaciti iz ishrane da biste izgubili na težini

Pogrešno "zlatno pravilo" mnogih dijetalnih strategija je da se ugljikohidrati isključe iz ishrane. Ugljikohidrati se ne nalaze samo u slatkišima i čipsu, oni su praktično svugdje, uključujući voće, povrće, orašaste plodove ili sjemenke. Ugljikohidrati koje biste trebali izbaciti iz ishrane rafinirani su od univerzalnog brašna poput bijelog hljeba, bijele tjestenine i pekarskih proizvoda. Jednostavni šećeri koji se nalaze u žitaricama ili voćnim sokovima također su primjer loših ugljikohidrata koji bi trebali biti isključeni iz ishrane da bi postigli gubitak kilograma. Ali, ugljikohidrati koji se nalaze u cjelovitim žitaricama, voću i povrću ne samo da daju održivu energiju, već imaju i korisne hranjive sastojke poput vlakana, vitamina i minerala koji vam pomažu da bolje upravljate težinom.

Mit 3: Vježbanje je superiornije od dijete za mršavljenje

Vježbanje i dobra ishrana idu ruku pod ruku u upravljanju težinom. Dobra rutina koja uključuje uravnoteženu ishranu i optimalnu fizičku aktivnost je ključ gubitka kilograma. Što se tiče mršanja, ono što jedete i koliko se krećete je važnije od svega. Dakle, usklađivanje ishrane i vježbanja je ključ gubitka kilograma.

Mit 4: Postoje prečice do gubitka kilograma

Debljanje se ne događa preko noći, pa će i gubitak biti postupan, a ne kratak proces. Gladovanje, izbacivanje određene grupe hrane, nepravilan post ili tečna dijeta mogu samo kratkoročno pomoći vašim ciljevima mršavljenja, ali ovo je loše za dugoročno održavanje težine. Postoje faktori poput kontrole porcija, vježbanja, uravnoteženja mikro i makronutrijenata, kvalitetnog sna, upravljanja stresom i slično, koji imaju koristi i u mršanju i u vašem životnom stilu.


(Body.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.