x

Mitovi u trudnoći

Većina mitova vezanih za trudnoću potpuno je pogrešna, ali ima i onih koji imaju uporišta u medicini.

Željena trudnoća najljepša je vijest za buduće roditelje, ali i trenutak kada počnu "bapske priče", nagađanja kojeg će spola biti beba, kao i mnogobrojni savjeti šta treba, a šta ne treba radititi i jesti dok ste u drugom stanju.  

Većina mitova vezanih za trudnoću potpuno je pogrešna, ali ima i onih koji imaju uporišta u medicini. Evo savjeta stručnjaka na šta treba obratiti pažnju, a šta ne treba ni slušati.

- Trudnice moraju jesti za dvoje. Naučnici su dokazali da je ova tvrdnja potpuno neosnovana i da je, što se kalorija tiče, bebi dovoljna jedna jabuka dnevno. Mnogo je važnije šta ćete nego koliko ćete jesti. Ne jedite duple porcije nego samo duplo zdraviju hranu - voće, povrće, žitarice i mliječne proizvode.

- Trudnice vole kisele krastavce. Studije su pokazale da trudnice ne jedu više kiselih krastavaca nego druge žene. Ipak, naučnici tvrde da trudnicama najviše prijaju slani i kiseli ukusi i to zbog povećanog nivoa estrogena.

- Ako patite od jutarnje mučnine, rodit ćete djevojčicu. Iako ova tvrdnja ne mora biti pravilo, švedski naučnici tvrde da žene koje pate od jakih jutarnjih mučnina procentualno češće rađaju djevojčice.

- Zaboravne trudnice rodit će djevojčicu, a one kojima su stopala hladna dječaka. Ovo su "bapske priče" koje nemaju nikakve veze sa stvarnošću.

* Ako je trudnica stalno gladna, rodit će muško dijete. To je samo djelomično tačno, jer apetit raste pod djelovanjem muškog hormona testosterona. Ali, on je prisutan u organizmu trudnice neovisno o spolu bebe.

- Spol bebe ovisi o težini buduće mame. Ako je žena gojazna, veća je šansa da će roditi dječaka, a ako je mršava - djevojčicu. Statistike pokazuju da žene koje su prije trudnoće imale manje od 54 kilograma uglavnom rađaju djevojčice. Ipak, i to je samo statistika, nikako pravilo.

- Ukoliko trudnica visoko nosi rodit će dječaka, a ako se raširila u bokovima, na putu je djevojčica. Ti parametri nemaju nikakve veze sa spolom bebe.

- Se*s u trudnoći može naškoditi bebi. To je potpuno pogrešno. Beba je potpuno zaštićena u maternici i ni najstrastveniji se*s ne može joj naškoditi.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.