x

posljednji model

Mitsubishi Pajero Final Edition je oproštaj od legende u Japanu

Istinska offroad legenda odlazi u penziju nakon što je Mitsubishi potvrdio da Pajero više neće biti dostupan na domaćem tržištu u Japanu na kojem je prisutan od 1982. godine.

Mitsubishi se oprašta od Pajera u Japanu nakon što je prodao više od 640.000 primjeraka, a u penziju ga ispraća specijalnim modelom Final Edition. Japanski proizvođač namjerava proizvesti 700 primjeraka SUV-a, a proizvodnja će biti okončana u augustu ove godine. Osnovna cijena limitiranog modela će iznositi oko 40.500 dolara.

Ipak, Mitsubishi namjerava nastaviti prodavati Pajero na više od 70 tržišta.

Final Edition dolazi lijepo opremljen te posjeduje 7-inčni ekran za infotainment sistem, kožom presvučena sjedišta od kojih prednja imaju električni sistem podešavanja, krovne nosače, električni šiber i zimski paket. Neka od ove opreme dolazi standardno, ali je veliki ekran na centralnoj konzoli opcija.

Pajero pokreće 3,2-litarski dizelski motor koji razvija 190 KS i 441 Nm obrtnog momenta, snaga se prenosi na sva četiri točka putem petostepenog automatskog mjenjača i Super-Select 4WD II sistema, a opremljen je i stražnjim diferencijalom koji se može zaključati.

Aktuelna generacija Pajera je debitovala 2006. godine na Sajmu automobila u Parizu te je bila veliki korak naprijed u odnosu na prethodnu. Nekoliko facelifta iz 2009, 2010, 2012. i 2015. godine su pomogli Pajeru da ostane kompetitivan na tržištu. Ovisno o tržištu, u ponudi su bili 3,0-litarski V6, 3,5-litarski V6, 3,8 litarsi V6 motori kao i dva četverocilindrična dizelaša.

Prošle godine je Mitsubishi zabilježio veći pad potražnje za Pajerom u Japanu te je prodao manje od 1.000 primjeraka. Razlog za to je potrošnja ovog SUV-a kojeg su ugrozili štedljiviji modeli kao što su Outlander PHEV i Eclipse Cross.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.