x

Azijski Istanbul

Mjesto "s one strane" za bijeg i opuštanje: Ogroman kvart s najboljim restoranima, barovima i dućanima

Kada ste u Istanbulu razmislite o tome da ovdje unajmite hotel jer ćete navečer na svakom koraku imati dostupne pubove i barove, onakve kakve na europskoj strani nećete lako pronaći...

Kadıköy je nezaobilazno mjesto kada posjećujete Istanbul. Sigurno već znate da je Istanbul smješten na dva kontinenta, što znači i mnoštvo kulturoloških razlika i zanimljivosti. Kad završite s istraživanjem i upoznavanjem onih „must see“ atrakcija na Sultanahmetu, prebacite se na azijsku stranu i istražite Kadıköy.

Tamo vas čekaju restorani, kafići, galerije, barovi, pubovi, trgovine i mnoštvo drugih sadržaja koji odskaču od onog što vidite na europskoj strani. Mnogi kažu da je Kadıköy dobro mjesto za bijeg i opuštanje, stoga krenimo u istraživanje.

Kako do azijske strane?

Nama najzanimljivija opcija je trajekt koju smo i sami isprobali. Od samog centra, odnosno Sultanahmeta do terminala Eminönü s kojeg polazi trajekt, vozite se tramvajem kojeg ćete platiti 5 kuna, a trajekt koji plovi svakih pola sata platit ćete oko 3 turske lire, što je nešto manje od 4 kune. Vožnja traje oko 20 minuta. Isplativo, zar ne?

Kad stignete na azijsku stranu, imate dvije opcije: jedna je šetnja do samog Kadıköyja, a druga je taksi. Kadıköy je dosta velik kvart i naša preporuka je da mu posvetite barem dva dana. Možda čak razmislite o tome da ovdje unajmite hotel jer ćete navečer na svakom koraku imati dostupne pubove i barove, onakve kakve na europskoj strani nećete lako pronaći.

Što raditi u Kadıköyu?

Priča se među lokalcima da Kadıköy ili voliš, ili ne voliš. Mnogi koji ondje žive kažu da nemaju potrebe prelaziti na europsku stranu jer im je tamo jednostavno izvrsno. Ajmo vidjeti zašto.

Prva stvar koju obavezno trebate isprobati je popiti čaj u Moda Tea Gardenu. Osim uživanja u čaju, ovdje ćete biti očarani spektakularnim pogledima. Guštajte uz čaj s prekrasnim morskim vizurama, a lokalci predlažu da ovdje dođete i uvečer i uživate u zalascima sunca.

Nakon što se odmorite posjetite poznatu tržnicu (Kadıköy Bazaar). Prošećite uličicama i doživite autohtonu atmosferu. Nećete tu ostati ni gladni. Obavezno kušajte njihov poznati riblji sendvič.

Tu je i mnoštvo hipsterskih dućana, mini tržnica, antikvarijata, suvenirnica. Ako volite slatko, posjetite Baylan Pastanesi, slastičarnicu otvorenu još davne 1961. godine. Tu ćete se sigurno fotkati za Instagram jer je postav prednjeg izloga i interijera autentičan.

Ovdje ćete naići i na puno murala, odnosno grafita. Izgubite se u ulicama i uživajte u pogledima koji kao da vas vode u nekakav drugi svijet, suprotan onom tradicionalnom kojeg ćete pronaći na europskoj strani Istanbula. Ako volite umjetnost, posjetite i takozvani hibridni kafić, umjetničku galeriju i prostor za događanja naziva „arthere“.

Na popis stavite i Süreyya Opera House, građevinu izgrađenu 1927. godine koja je dugo godina koristila kao kino. Od 2007. u njoj se redovno održavaju predstave, baleti i operni koncerti.

Ako vam se još fotka, prošećite do velike statue bika. Statua koja simbolizira pobjedu Francuske protiv Njemačke u ratu nastala je 1860. godine, a izradio ju je francuski umjetnik. Bik je premješten 1870. u Njemačku nakon pobjede Njemačke nad Francuskom, a vraćen 1917. kao poklon. Proputovao je još on i više, od Pariza do Istanbula u razdoblju od 150 godina, a na današnju lokaciju postavljen je 1990. godine. Popnite se i okinite fotku. Volite li zelene prizore, za vas je četvrt Moda, miran i zelen dio Kadıköyja.

Popisu fotki dodajte i tradicionalan tramvaj koji vozi ulicom Bahariye Street. Ovo je ulica u kojoj želite biti volite li šopingiranje. Nećete sigurno iz dućana praznih ruku. Dan završite na partiju u nekom od kafića na „Barlar Sokak“.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.