x

Mladi fizičar će biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana: Ipak, niko mu neće donijeti cvijeće!

Nakon duge borbe koja je trajala skoro dvije godine, Mihajlo Sporić (22), jedan od najboljih mladih fizičara iz Srbije, preminuo je od teške bolesti.

Univerzitet Kembridž objavio je trodnevnu žalost povodom smrti stipendiste, studenta fizike na Triniti koledžu, inače dobitnika brojnih nagrada na međunarodnim i domaćim takmičenjima iz fizike, astronomije, matematike i drugih oblasti.

Takođe Matematička gumnazija, čiji je Mihajlo bio učenik, izrazila je duboku žalost zbog ove tužne vijesti.

"Duboko nas je potresla vijest o preranoj smrti našeg Mihajla Sporića (maturirao 2016). Pamtićemo ga kao nekog ko je bio omiljen u društvu, vedar, pozitivan, spreman da pomogne i motiviše. Nesebično je volio Matematičku gimnaziju i do kraja joj je bio privržen. Mihajlo, uvijek ćemo te voljeti!"


Mihajlo će biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, a sa njegovog ispraćaja umjesto cvijeća sav prihod biće uplaćen Fondaciji za djecu oboljelu od raka Nurdor, prenosi portal "Novi Magazin".

Mihajlo je bio nosilac je Vukove diplome iz Matematičke gimnazije, Svetosavske nagrade, dobitnik zlatnih medalja na međunarodnoj Olimpijadi iz fizike u Švajcarskoj, na takmičenjima u Kazahstanu i Rumuniji. Osvojio je brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima, i najvažniju među njima - zlatnu medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike.


U Srbiji je upisao dva fakulteta, Fizički i Elektrotehnički i studirao je na Kembridžu u Velikoj Britaniji.

Sa Međunarodne olimpijade iz fizike u Cirihu, Mihajlo je donio zlatno odličje 2016. godine. Godinu dana kasnije proglašen je za Mladog heroja Srbije.

Univerzitetu Kembridž proslijeđen je prijedlog da se ustanovi nagrada u čast Mihajla, studenta završne godine na odsijeku prirodnih nauka i nosioca nagrade IB Triniti koledža za prirodne nauke.

.

.

.

.

.

.

.

.


.

(Espreso.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.