x

Zenica

Mladi iz Kruševca gosti u Zenici! (Foto)

Grupa mladih ljudi iz Kruševca (Srbija) su protekla dva dana bili gosti svojih vršnjaka iz Zenice, a imali su priliku da se upoznaju sa historijskim vjerskim, kulturnim i drugim znamenitostima Zenice.

“Podijeljena prošlost – zajednička budućnost” je projekt koji sprovodi konzorcijum od 18 partnera (7 korisnika IPA zemlje plus Slovenija, Hrvatska, Austrija i Holandija). Projektni konzorcijum uključuje organizacije civilnog društva, istraživačke institute, fondacije, resurs centre i Erasmus NA i 13 pridruženih poslovnih partnera. Trajanje projekta, koji je započeo 1. januara 2016. godine, je 48 mjeseci.

Mladi glumci koji su prvi put izašli iz svoje domovine, te igrali predstavu u Zenici na osnovu Pisama prijateljstva mladih iz dva grada, a sa njima su bili glumica Jovana Đorić, koja je inače diplomirala glumu u BiH, te Slaviša Milenković, predsjednik Centra za istraživačko novinarstvo Kruševac.

Nakon obilaska više značajnih objekata u gradu, te izvedene predstave, ekipa iz Kruševca je imala priliku i da se upozna sa samom građevinom i svim dijelovima zgrade BNP-a, jedne od najvećih i najkompleksnijih pozorišnih zgrada na Balkanu, a ova posjeta je, na kraju boravka u BiH, ostavila na njih posebno jak dojam.

Domaćin na više lokacija u gradu im je bio certificirani turistički vodič Afan Abazović, koji ih je upoznao sa jerejom pravoslavne crkve u Zenici Markom Malešom, te glavnim imamom MIZ Zenica Jakub ef.Salkicom. Na kraju, gostima je upriličena tura po gradu, ali i Bosanskom narodnom pozorištu, u kojem su upoznali svaki, pa i skriveni kutak ove grandiozne građevine.

.

.

.

.

.

.

.

Pahuljko / zenicablog

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.