x

Pogarač pred pobjedom

Mladi Slovenac danas ulazi u historiju Tour de Francea, njegov nastup oduševio i Lance Armstronga

Slovenac Tadej Pogačar je pobjedom u 20. etapi Tour de Francea preuzeo vodstvo u ukupnom poretku od svog sunarodnjaka Primoža Rogliča i danas će zvanično postati najmlađi osvajač ikada.

On će u ponedjeljak napuniti 22 godine, a fenomenalnom vožnjom u subotu je zaostatak od 57 sekundi pretvorio u prednost od 59 sekundi na stazi dugoj 36,2 kilometra.

Pogačar je na cilj stigao u vremenu od 55:55 minuta, 1:21 minutu brže od drugog Nizozemca Toma Dumoulina (Jumbo-Visma) i trećeg Australca Richieja Portea (Trek-Segafredo), dok je Roglič etapu završio na petoj poziciji s 1:56 minuta iza Pogačara.

Slijedi posljednja etapa i 1212 kilometra duga dionica od Mantes-la-Joliea do Elizejskih poljana u Parizu. Pogačar je na pragu historijskog uspjeha i ako se ne desi nešto nepredviđeno, postat će najmlađi pobjednik Tour de Francea u 117-godišnjoj povijesti utrka.

Njegovim izdanjem posebno je oduševljena legena biciklizma Lance Amstrong.

"Bio je to jedan od najboljih samostalnih nastupa koje sam vidio u biciklizmu. Apsolutno nevjerojatna pobjeda Pogačara ", istaknuo je Armstrong.


(Sport Sport)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.