x

Mora li se baš svaka žena tokom trudnoće udebljati idealnih 12 kg

Nedovoljna ili pogrešna prehrana mogu štetiti i majci i djetetu. A pretjerana težina u trudnoći jedan je od faktora rizika.

Prilikom svakog ginekološkog pregleda ljekar će obavezno trudnicu poslati na vagu. Mnoge žene se toga plaše! Jer, često će liječnik zaprijetiti kažiprstom ako se čini da buduća majka prebrzo dobija na težini. Ili ako se ne zaobljava dovoljno brzo.

Nedovoljna ili pogrešna prehrana mogu štetiti i majci i djetetu. A pretjerana težina u trudnoći jedan je od faktora rizika.

Ali: Ako kazaljka na vagi brzo preskače kilograme, ili jedva treperi pred narednom brojkom - nema razloga za paniku. U trudnoći bi trebalo udebljati 12 kilograma - to je idealno. Ali, da li su u to uračunate specifičnosti svake trudnice (visina, masne naslage, građa)?

Žena koja je prije trudnoće bila vrlo mršava i tanka, može bez daljnjeg udebljati 16, 17 ili 18 kg. A krupna žena ne mora u trudnoći na težini dobiti ni minimalnih deset kg. Na početku trudnoće brojne žene čak i smršaju, muka im je i ne mogu jesti. Ali, samo u rijetkim slučajevima mučnina traje duže od 12 sedmica. Tada se ponovo vraća apetit i težina se stabilizira.

Mnogo važnije od brojanja kilograma je praćenje toka dobijanja na težini. Ako se iznenada pokaže rupa od pet-šest kilograma u periodu od nekoliko dana, to je pokazatelj gestoze (trudničkog trovanja) pa treba smjesta poći liječniku.

Stvaranje depoa masti i vode biološki je uslovljeno. Vodu će organizam povući iz mišića i tako poravnati eventualni nagli gubitak krvi. A te rezerve potrebne su i za period dojenja.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.