x

Povećanje na 200 KS

Mountune za dizelski Focus ST nudi još 15 konjskih snaga

Dobra vijest za vlasnike treće generacije Focusa ST(D) stiže iz britanske tuning kompanije Mountune u kojoj su snagu dvolitarskog turbodizelskog motora sa standardnih 185 povećali na 200 KS.

Odgovor Forda na Volkswagenov model Golf GTD spada među rijetke sportske izvedenice automobila C segmenta koje pokreće turbodizelski motor, a Focus ST (u Fordu vole reći STD) standardno pokreće dvolitarski četverocilindarski turbodizelski Duratorq motor koji na prednju osovinu šalje 185 konjskih snaga i 400 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je dovoljno za 217 km/h i ubrzanje od 0 do 100 km/h za 8,1 sekundu.


U tuning kompaniji Mountune, u kojoj se bave samo Fordovim automobilima, zaključili su da dizelski Focus ST u ovjesu, kočnicama i sistemu upravljanja ima mnogo više potencijala od motora pa su pripremili elektronski modul m460D nakon čije instalacije motor raspolaže s dodatnih 15 konjskih snaga, čime je vrijeme ubrzanja od 0 do 100 km/h skraćeno za 0,7 sekundi, a bolja su i međuubrzanja. Nova vrijednost najvećeg obrtnog momenta iznosi 460 Nm.


"Prvi put smo se pozabavili dizelskim motorom, jer smo zaključili da Focus ST ima izvrstan potencijal. I nismo se prevarili“, kaže menadžer branda David Moore. Za više performansi i zabave treba izdvojiti 490 eura.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.