x

NAŠA TEMA

Moždani udar češći je kod onih koji ne spavaju dovoljno

Omogućava tijelu da se oporavi i podmlađuje, što dovodi do povećanja nivoa energije, poboljšanja fizičkih performansi i ukupne vitalnosti

Rezultati upravo objavljene velike međunarodne studije pokazuju da je učestalost moždanog udara bila tri puta veća kod osoba koje su spavale premalo, ali s druge strane dva puta veća kod onih koji spavaju previše. Ovo je kazao dr. Adnan Delić, kardiolog.

Biološki proces

- Moždani udar bio je dva do tri puta češći kod onih sa simptomima teške opstruktivne apneje u snu (OSA). Ti rezultati su dobar povod da se podsjetimo na razloge zašto je zdrav san važan za zdravlje. Spavanje, koje se u našem brzom svijetu često smatra luksuzom ili gubitkom vremena, zapravo je temeljni biološki proces koji igra vitalnu ulogu u održavanju zdravlja i dobrog funkcioniranja organizma - rekao je dr. Delić.

Važnost sna, dodaje, stalno se potvrđuje u medicinskim istraživanjima, tako da se poremećaji sna sve češće uvrštavaju u faktor rizika za razvoj bolesti, uz ranije poznate rizike kao što su povišen krvni pritisak, povišene masnoće u krvi i slično.

- Spavanje je preduvjet za fizičko zdravlje i olakšava brojne regenerativne procese u tijelu. Tokom sna se odvijaju procesi popravke tkiva, regeneracije ćelija i regulacije hormona. Adekvatan san povećava sposobnost imunološkog sistema da se brani od infekcija i bolesti, smanjujući rizik od hroničnih stanja kao što su bolesti srca, dijabetes i gojaznost - istakao je kardiolog.


Nadalje, san igra ključnu ulogu u održavanju zdravog metabolizma, jer utječe na hormone koji reguliraju apetit, pomažući u sprečavanju debljanja i poticanju gubitka težine. Redovno, kvalitetno spavanje omogućava tijelu da se oporavi i podmlađuje, što dovodi do povećanja nivoa energije, poboljšanja fizičkih performansi i ukupne vitalnosti.


Sposobnost učenja

- Spavanje nije samo bitno za fizičko zdravlje već i za optimalno intelektualno funkcioniranje. Tokom sna mozak sortira i obrađuje informacije, poboljšava zadržavanje pamćenja i sposobnost učenja - kazao je dr. Delić.

Smanjenje produktivnosti

Dovoljno sna povećava sposobnost održavanja pažnje, koncentraciju i vještine rješavanja problema, što ga čini ključnim za akademski i profesionalni uspjeh.

S druge strane, govori dr. Adnan Delić, neadekvatan san narušava kognitivne performanse, što dovodi do smanjene produktivnosti, smanjene kreativnosti i povećanog rizika od nesreća i grešaka.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.