x

Može li i automobil da ugrozi vašu privatnost?

Privatnost je posljednjih godina itekako aktualna tema, a osim u kontekstu mobilnih telefona o njoj se sve češće govori i u pogledu korišćenja automobila.

Jedan od trendova u auto-industriji je ugradnja sve moćnijih multimedijalnih sistema, koji osim umrežavanja perifernih uređaja omogućavaju i povezivanje na Internet. Postavlja se pitanje da li je tako moguće narušiti privatnost vlasnika automobila, odnosno šta to automobil zna o vama kao korisniku istog?

To su se pitali u Vašington postu pa su odlučili da hakuju auto nakrcan tehnologijom i da saznaju šta četvorotočkaš zna o njima. Izbor je pao na električni Chevrolet Volt, a nakon sati čeprkanja po multimedijalnom sistemu naišli su na neočekivane informacije.

Naime, sistem je skladištio podatke o lokacijama koje je vozač obilazio, a memorisao je i sve telefonske pozive obavljene u posljednjih nedjelju dana. I tu nije kraj jer je multimedija automobila pokupila kontakte osoba iz imenika, njihove adrese i fotografije.

GM negira da je privatnost narušena

Kako bi ispitali koliko je ovo uobičajeno, novinari su preko eBaya kupili multimedijalni sistem i ugradili ga u automobil. I ovaj uređaj je skladištio podatke uključujući one o lokaciji punjenja baterija automobila, a sačuvao je čak i nadimke pojedinih osoba iz liste kontakata.

Da stvar bude gora, osoba koja im je pomogla u hakovanju automobila otkrila je da, na primjer, Fordova vozila bilježe podatke o lokaciji vozila na svakih nekoliko minuta, čak i kada se ne koristi navigacija.

Portparol General Motorsa (GM) reagovao je na ovu priču i otkrio da se radi o tri vrste podataka, i to vezanih za lokaciju, performanse vozila i ponašanje vozača. A kako se radi o tehničkim informacijama koje se ne mogu povezati sa određenim osobama i ne "napuštaju vozilo", kaže da privatnost nije narušena.

Nema sumnje, o privatnosti će se ubuduće i te kako govoriti. Sve je više automobila koji su umreženi i povezani sa pojedinim uslugama. U svakom slučaju, razmislite da li ćete, recimo, u iznajmljenom automobilu dozvoliti multimediji da se poveže sa vašim telefonom, prenosi Index.hr.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.