x

Može li shopping s djecom biti bezbolan? Iskusni roditelji daju 6 savjeta koji vam mogu pomoći

Trebate zalihu hrane za sljedeći tjedan, ali nemate kamo s djetetom i vodite ga sa sobom. Kako da se shopping ne pretvori u noćnu moru.

Možete li u trgovinu bez svoje djece? Nažalost, većina roditelja nema taj luksuz da za običnu nabavku uzima tetu čuvalicu, a tijekom tjedna dok su klinci u vrtiću, oni su na poslu. Tada odlazak u trgovinu ostavljate za vikende, a djeca su neizbježna pratnja.

I, sad, kad razmislite, još je najbolja dob za odlazak u shopping dok ne navrše godinu i pol. Između prve I treće godine može vam se dogoditi da su umorni i plaču, nestrpljivi… No u tome slučaju možete odabrati vrijeme kad su odmorni i provesti ih samo pokraj polica.

No, definitivno, kada navrše tri godine, postanu mali pubertetlije i ‘borci za svoju stvar’, hmmm, obilazak dućana može se pretvoriti u pravo bojište, gdje oni traže i traže, žele i žele, a vi se borite kako da im ipak ne kupite to što žele i traže jer znate da im to doista nije potrebno. Još dobro i prođete ako usput nemate nekoliko divljih tantruma za riješiti i ako se ne morate nositi s pogledima punima osude prolaznika jer je vaš klinac ‘tako razmažen, neodgojen i ne zna gdje mu je mjesto’. I, nemojte se zavaravati, ne postoji brzinski odlazak u trgovinu s djecom niti izlazak iz nje a da im ne kupite barem jednu sitnicu koju niste planirali. Ako ste vi iznimka, svaka čast!

Kako bi pomogla sebi, ali i čitateljima portala Babyology, Lucy Kippist, novinarka i blogerica, prikupila je savjete iskusnih roditelja koji su donekle uspjeli sa svojim klincima obavljati bezbolan shopping.


1. I ‘ne’ se može reći na kreativan način

Riječ ‘ne’ može se reći na bezbroj načina, a da ne zvuči odrješito i uvijek isto. Jedna je mama za svako traženje skupljeg dara, svojoj djeci znala reći: ‘Pričekat ćemo rođendan, možda dotad vidiš nešto što puno više želiš’.

2. Police s artiklima, lekcije o brojkama i slovima

Eto zabavne i edukativne aktivnosti. Ako dijete samo promatra, svašta će mu padati na pamet. Zato, brojite zajedno voćke ili povrće, pročitajte slova… Bit će zaposleno spoznavanjem novih stvari.

3. Uključite dijete

Kako prolazite pokraj polica i tražite stvari, uključite dijete u razgovor o onome što kupujete, dajte mu priliku da izabere, recimo, rižu ili tjesteninu. Postavljajte pitanja kao što su: ‘Znaš li što je ovo?’ A ako je je petogodišnjak, može kod kuće dobiti zadatak da zapamti tri namirnice koje trebate zajedno kupiti ‘da mama ili tata ne zaborave’.


4. Stavite nešto u djetetove ruke

Dajte djetetu da vam pomogne u nošenju stvari. Neka, recimo, pahuljice, ono nosi do blagajne I stavi na traku. Neka vaš mališan gura kolica ili nosi neku vrećicu.

5. Nahranite i dijete i sebe prije odlaska u trgovinu

Zašto? Postoji savjet za odrasle da ne idu gladni u trgovinu jer onda kupuju hranu koju inače nisu planirali kupiti. Tako je i s djecom, ako su gladna, tražit će svašta, grickalice, slatkiše… I, a to znate i sami, bit će jaaako uporna. Zato, nahranite i sebe i njih prije odlaska u dućan.

6. Tantrumi?

Valjda je to najveća noćna mora koja se može dogoditi roditelju. Prvo, ne obraćajte pažnju na publiku. Jer, ovo zahtijeva vaš potpuni fokus. Bilo bi najidealnije kada biste mogli izdržati i pričekati da tantrum prođe i pokušati ponuditi izbor kada je dijete ‘pri sebi’. No to su idealni uvjeti. Drugi je način da odustanete od kupnje (trenutno), maknete se s djetetom izvan dućana, negdje sa strane, pričekate da se napad bijesa smiri i ponudite djetetu izbor: ‘Znam da si uzrujan/a, ali ne možemo ovako ništa napraviti. Možemo se vratiti kući ili ćeš se smiriti pa ćemo zajedno u trgovinu?’


(Roditelji.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.