x

opa

Muftijine žene džabe se bore za bogatstvo: Zukorlić prije smrti gotovo svu imovinu prebacio na oca, brata i dvojicu tjelohranitelja!

Tri žene pokojnog Muamera Zukorlića - Umeja, Elma Elfić i Belkisa Crnovršanin - džabe se glože za njegovo silno bogatstvo! Pokojni muftija u trenutku smrti nije imao gotovo ništa na svoje ime osim stana od 79 kvadrata u Novom Pazaru, i to onog u kom živi njegova prva žena Umeja, otkriva Kurir. 

Prema saznanjima Kurira, lider SPP i bivši potpredsjednik Skupštine silne stanove, kuće, firme i zemlju prije smrti je prebacio na svog oca Mehdiju, brata Muhameda i dvojicu tjelohranitelja.

I fondacija Mufti, na koju se takođe vodi nemali broj nekretnina i zemlje, promijenila je poslije njegove smrti i statut i zastupnika, odnosno upravitelja, pa je ta funkcija pripala njegovom bratu od strica Zuhdiji Zukorliću.


Prema zakonima Srbije, očigledno da nije mnogo toga ostalo da se dijeli, a da li će, na koji način i šta ženama ipak pripasti po šerijatu ostaje da se vidi. Zukorlićeva djeca, četvoro iz prvog i četvoro iz drugog braka, takođe su njegovi zakonski nasljednici.


Zgrade, stanovi, kuće... Pokojni muftija Zukorlić zvanično, sudeći prema podacima iz posljednje javno dostupne imovinske karte, koju je prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, i to 2019. godine, a do koje je Kurir došao, prijavio je samo trosobni stan od 79 kvadrata. Inače, Zukorlićeva imovinska karta više nije vidljiva u registru funkcionera na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, a do zaključenja broja iz te institucije nismo dobili odgovor na pitanja šta je sve pokojni potpredsjednik Narodne skupštine prijavio od imovine.


- Taj stan od 79 kvadrata je onaj u kojem živi njegova prva žena Umeja. Druga supruga Elma Elfić živi s djecom u kući od 430 kvadrata u Novom Pazaru i ona je na njeno ime, s obzirom na to da je to bilo zemljište njenog oca, koji je i ulagao u kuću. Istina je da se sva Zukorlićeva imovina vodi na njegovog oca, braću i tjelohranitelje - kaže  izvor. Inače, imovinom Muamera Zukorlića detaljno se 2018. bavio i portal Krik, a prema njihovom opsežnom istraživanju, porodica pokojnog muftije ima nekoliko zgrada, stanova, kuća, firmi, njiva, livada, automobila... 


Birokratska zavrzlama Muamer Zukorlić je do 2017. bio predsjednik Upravnog odbora Mufti fondacije, ali je 30. avgusta te godine, prema podacima iz APR, na njegovo mjesto došao Usame Zukorlić, njegov najstariji sin iz prvog braka. Elma Elfić Zukorlić, druga muftijina supruga, bila je zastupnik, odnosno upravitelj fondacije, ali je to, prema zvaničnom dokumentu iz APR, promijenjeno 5. oktobra 2021. godine, mjesec dana prije njegove smrti. Tada je u registar kao zastupnik upisana Amela Lukač Zoranić, inače doskorašnja članica Glavnog i Izvršnog odbora SPP. Međutim, u januaru ove godine, kako se navodi u dokumentu, ponovo je došlo do promjene i, umjesto Zoranićeve, koja je, inače, prije mjesec dana podnijela ostavku na sve funkcije u stranci, kao upravitelj je upisan Zuhdija Zukorlić, brat od strica pokojnog muftije. Zanimljivo je da je fondacija Mufti dobila i novi statut poslije Zukorlićeve smrti, 30. decembra 2021.

.

.

.

.

.

Izvor: Kurir

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.