x

Muslimani širom svijeta danas slave Ramazanski bajram!

Danas je Ramazanski bajram, najradosniji blagdan koji označava kraj mjeseca posta i duhovnog pročišćenja muslimana. Redakcija portala Ekskluziva.ba svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti u našoj zemlji i širom svijeta upućuje najiskrenije čestitke.

Ramazanski bajram traje tri dana, a vjernici ga smatraju "praznikom položenog ispita" nakon mjeseca posta, tokom kojeg su se uzdržavali od hrane, pića, loših misli, djela i spolnog kontakta od zore do zalaska sunca. Prvi dani oba Bajrama su dani kad post nije dozvoljen.

Za ovaj blagdan kažu da predstavlja "poljubac rose s Božijeg lica, koja cjeliva žednu i gladnu dušu vjernika koji traži Allahovu milost koja je nepregledna".

Drugi dan Ramazanskog bajrama obilježava se i kao Dan šehida. 

Na dan Bajrama, prije odlaska na Bajram-namaz, preporučuje se kupanje, učenje tekbira na putu u džamiju i u njoj, čestitanje, oblačenje najljepše odjeće, mirisanje i ukrašavanje, odlazak u džamiju jednim putem, a povratak drugim, te posjeta rodbini i prijateljima.

Preporučuje se da se prije odlaska na ramazanski Bajram-namaz nešto pojede. Allahov poslanik Muhammed a.s. praktiricao je da pojede nekoliko hurmi prije izlaska iz kuće, a prekidao bi na neparnom broju.

Za razliku od ovog Bajrama, propisi se razlikuju kod Kurban-bajrama kada hranu treba ostaviti nakon namaza.

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.