x

BEGOVA DŽAMIJA VEČERAS PUNA VJERNIKA

Muslimani večeras obilježavaju Lejletu-l-kadr, noć koja je bolja od hiljadu mjeseci!

Muslimani širom svijeta večeras obilježavaju Lejletu-l-kadr, noć početka objave Kur'ana. To je noć koja se obilježava učenjem Kur'ana, zikrom, ilahijama i kasidama, prigodnim predavanjima, molitvama za oprost svojih grijeha i milost Božiju na oba svijeta.

U povodu ove mubarek noći, Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Gazi Husrev-begov vakuf organizirali su centralnu svečanost u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Program, koji je počeo u 21:00, izvode poznati učači Kur'ana i ilahija, a vaz će kazivati vrhovni poglavar Islamske zajednice u BiH, reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.


Foto: Avaz

Prilika kakva se pojavljuje samo jednom godišnje

"To je noć Božije milosti a ljudske potrebe. Božije upute i čovjekove radosti. U toj ramazanskoj noći sve se određuje i propisuje, spušta i uzdiže, otvara i zatvara, otkriva i zaogrće, daruje i obveseljava, približava i spaja", naveli su ranije iz Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Kako su dodali, lijepo je biti dio zajednice koja je počašćena, po odredbi Milostivog Allaha, da slijedi dini islam i kojima je data mogućnost da se trude ne bi li "zaradili” nagradu i oprost Onoga ko spusti Svoju milost čovječanstvu u toj noći, noći blagoslova, blagodati i najvećih darova.


"Jer, Kur’an ovu noć naziva i “Lejletu-l-mubareke”. U tom smislu Poslanik, s.a.v.s, kaže: “Onome ko provede noć Kadr u ibadetu, vjerujući i nadajući se Allahovoj nagradi, Allah će mu oprostiti sve prethodne grijehe". Ova noć moći je prilika kakva se samo jednom u toku cijele godine pojavljuje. Stoga je ona, zaista, za iskrene muslimane, velika hedija", dodaju iz Islamske zajednice.

Noć buđenja, aktiviranja, žustrog kretanja naprijed...


Iz činjenica i uputa Poslanika, a.s., nije određeno kad tačno pada ova sudbonosna noć. Jedan zanimljiv podatak o tome da se radi o 27. noći ramazana, kako većina islamskih učenjaka smatra, jeste taj što se u suri El-Kadr nalazi trideset riječi, a dvadeset sedma riječ je "ona" (hije).

"Na globalnom planu, ova noć je bolja od hiljadu mjeseci, a hoće li to biti na našem pojedinačnom planu sudbonosna noć, noć prekretnice u našem životu, noć našeg buđenja, aktiviranja, žustrog kretanja naprijed, ili još samo jedna obična noć u nizu, to zavisi od nas", navode iz islamske zajednice u BiH.

.

.

.

Izvor: Klix
Foto: Avaz

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.