x

Na isporuku novih automobila čeka se do godinu dana - cijene 30 odsto više

Pandemija i vojna operacija Rusije u Ukrajini usporili su proizvodnju i isporuku automobila, pa kupci u Srbiji čekaju od šest mjeseci do godinu dana, a cijene su više i do 30 odsto i novim i starim vozilima, izjavili su danas predstavnici auto-kuća.

"Proizvodnju automobila prvo je usporila pandemija, a zatim i ruska vojna operacija u Ukrajinii zbog nedostatka mikročipova, pa se na isporuku čeka od šest mjeseci do godinu dana", rekao je za Betu predsjednik Asocijacije uvoznika motornih vozila Milan Belin, piše ekapija.

On je rekao da su najveći proizvođači mikročipova fabrike u SAD, Kini i Tajvanu koje su se zbog veće potražnje mikročipova za kompjutere, od kada je omasovljen rad od kuće zbog pandemije, preorijentisali na tržište računara.

Dodatni problem za smanjenju isporuku mikročipova je, prema njegovim riječima i to što je izgorjela jedna fabrika u Japanu koja ih je proizvodila, a zatim se nadovezao i na problem ruske vojne operacije u Ukrajini, gdje je takođe bilo proizvđača tih auto-komponenti, kao i na sankcije prema Rusiji koje su stopirale uvoz iz te zemlje, pa su evropski proizvođači automobila ostali bez dijelova.


Belin je rekao da je proizvodnja automobila 40 odsto manja nego što je potražnja i da cijene svaki mjesec malo po malo porastu.

Dodao je da je nedovoljna i ponuda polovnih automobila i da oni čak i više poskupljuju od novih.

"Ponuda polovnih automobila je smanjena jer dok neko ne dobije novi automobil ne može da proda polovni, a oni su više poskupjeli nego novi, čak za 20-30 odsto", rekao je Belin.


Predstavnik Auto-Čačka Slobo Spasojević ocijenio je da je situacija na tržištu novih automobila "kompleksna". On je rekao da ta auto-kuća koja prodaje "Škodina" vozila na isporuku čeka od tri do sedam-osam mjeseci i da ima puno narudžbina.

"U poslednje dve godine, od kada vlada pandemija kovida 19, godišnja prodaja je oko 5.200 automobila, a sada je na čekanju za isporuku 70-80 odsto te prodaje, znači oko 4.000", rekao je Spasojević.

Vozila su, prema njegovim riječima poskupjela, stari modeli za oko 15 odsto, a oni koji su inovirani i do 30 odsto.


(B92)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.