x

Na zapadu Evrope vožnja električnim automobilom postaje skuplja u odnosu na benzince?

Rastom cijena energenata mnogi se pitaju koji je optimalan izbor u osobnom cestovnom transportu.

Cijene vrtoglavo rastu, pa i vožnja električnim automobilom postaje sve skuplja. I ne samo to, prema najnovijim informacijama na zapadu Europe vožnja električnim automobilom u nekim slučajevima postaje i skuplja u odnosu na benzince.

Tako belgijski magazin Knack ističe kako je danas skuplje prijeći 100 km u električnom automobilu nego u modernom benzincu. Uzevši pretpostavku kako električni automobil prosječno troši 20 kWh/100 km, a uz aktualne cijene punjenja od 0.62 eur/kWh, 100 km u električnom automobilu stoji 12.4 eura, prenosi index.hr


S druge strane usporedivi benzinski auto prosječno troši 6 l/100 km, što je uz aktualnu cijenu goriva od 1.68 eur/l jeftinije od električnog vozila i iznosi 10.08 eura za prijeđenih 100 km.


Belgijski magazin pritom upozorava kako je stvar još lošija po vlasnike električnih automobila ako se puni na brzom DC punjaču, jer tada cijena isporučenog kWh raste na 0.74 eura.

Nakon što je baterija napunjena važno je maknuti automobil s punjača. U protivnom se plaća penal od 1.8 eur/h, ali i čak 15 eur/h na brzim punjačima.


(Automobili.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.